Krönikör Ulrika Knutson
Krönikör Ulrika Knutson Foto: SR

Krönika av Ulrika Knutson

5:19 min

Jag heter Ulrika Knutson.

George Orwell var en sann patriot. Han älskade gamla England, särskilt dess flottiga sidor. Han skrev en gång en rolig essä om "Donald Mc Gills skämtvykort". Sådana kort finns fortfarande, men de hade sin storhetstid efter andra världskriget. Ofta föreställde de nöjespiren i Brighton. Man riktigt kände oset från pommesfritösen, och hörde ljummet öl skumma. I det kalla vattnet stod yppiga fruntimmer i för liten baddräkt och malätna små män i badring. Gubbarna stod huttrande i vattnet och vågade inte simma. De var fortfarande elva år, i klorna på mammamonstret! Det var Jolly Old England det, i George Orwells hjärta.

 Kärleken till fosterlandet följer med in i hans satiriska klassiker, Djurfarmen och framtidsdystopin 1984. Dissidenten Winston tillhör de intellektuellas fördömda släkte, grå asketer, besatta av idéer - utan sinne för livets goda. I 1984 ligger hoppet hos det Enkla Folket, särskilt hos en fet, kurvig kvinna som hänger tvätt på bakgården och sjunger sentimentala schlagers.

   George Orwell var en motsatsernas man. Antikommunist som brann för socialismen, pacifisten som slogs i Spanien, och patrioten som avskydde nationalism.

  Det var viktigt att skilja på de begreppen, tyckte Orwell. Att älska sitt land var en dygd, men nationalismen var en draksådd. När Europa ligger i ruiner i oktober 1945 skriver han så här:

 "Varje nationalist är hemsökt av tron att det förflutna går att förändra. Han tillbringar en del av sin tid i en fantasivärld där saker och ting sker såsom de borde ha skett."

Det är en dagsaktuell kommentar. Överallt i vårt gamla Europa är det många som är beredda att hjälpa historien på traven.

I Ryssland har det pågått länge. Sedan flera år finns det lagar som förbjuder "antiryska uttalanden". Straffet kan bli tio års fängelse. På sant Orwellskt nyspråk kallas det historieförfalskning att till exempel svartmåla Stalin, eller som organisationen Memorial uppmärksamma Stalins offer i Gulag och massgravar i Karelen. Sånt uppmuntras inte idag.

I både Ungern och Polen försvagas demokratin. De riktigt heta striderna står om historien. Alldeles nyligen hotade den polska regeringen att frånta den polskamerikanske historikern Jan Tomasz Gross den hedersutmärkelse han fick 1996, bland annat för sin forskning om polska massakrer på judar under kriget. Den nya regeringen tycker att Gross har smutskastat polackerna, och att hans forskning bygger på lögner.

 Frågan om Förintelsen är alltid inflammerad. Den franska historieskrivningen vill hellre luta sig mot  motståndsrörelsen än mot Vichyregimen. Fransmännens vacklan mellan hjältemod och medlöperi är fortfarande ett sår, som till exempel nobelpristagaren Patrick Modiano rotar i, i roman efter roman.

Ungern har samma sår. En halv miljon judar skickades till Auschwitz 1944, med den ungerska Horthyregimens goda minne. Men dagens regeringsparti Fidesz vill skjuta ansvaret på Hitler, och slippa den egna skuldbearbetningen. Efter påtryckningar har man tagit ett halv steg tillbaka, men strategin är hur tydlig som helst.

Och vårt eget lilla land? För varje år som går blir Folkhemmets epok lyckligare, tryggare och mer idyllisk än den någonsin har varit. Och det nästan oberoende av vem som drömmer sig tillbaka. Och Sverigedemokraterna utropade nyss Nordens historia till 200 år av fred. Bekvämt glömde man dansk-tyska kriget, Sovjets angrepp på Finland och nazisternas ockupation av Danmark och Norge. Var det slarv? Eller nationalismens inneboende drift att möblera om historien?

 Patriotismen, menade Orwell, var kärleken till en särskild plats, och ett särskilt slags liv, som man tror är det bästa i världen, men som man inte önskar påtvinga andra folk. Nationalismen däremot, är oskiljaktig från viljan till makt.

 En definition som står sig ganska bra.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista