Foto: SR
Krönikör Nina Björk

Nina Björk: Problem och lösningar

5:12 min

Jag heter Nina Björk. Härom morgonen när jag gick min vanliga promenad såg jag de första vintergäcken - på samma plats som jag brukar se de första vintergäcken. Jag blev glad över att se dem, de var som vänner från tidigare vårvintrar. Jag tänkte: de flesta människor vill väl känna igen de första vårblommorna, vill väl kunna deras namn och platsen där de växer. De flesta vill väl inte lämna den känslan av hemhörighet.

                      Sedan tänkte jag: nu generaliserar jag bara utifrån mina egna känslor; det är egocentriskt. Men sen tänkte jag att nej, det finns nog ofta fog för att generalisera utifrån sina egna känslor. Så himla olika är vi ju ändå inte, vi människor.

                      Samtidigt som vi ju naturligtvis är väldigt olika. Vissa av oss är socialister, andra borgerliga, vissa är rasister, vissa antirasister, en del är nationalister, andra internationalister. Och inte bara i åsikter är vi olika. Vi har ju också väldigt olika livsvillkor. Några är superrika, andra jättefattiga, några lever i fred, andra i krig, för vissa är det lyx att få sova i en varm säng, för andra är det vardag. Jo. Men är vi olika i våra grundläggande behov? Inte i våra rent fysiska behov i alla fall; vi behöver alla äta, dricka, vila, skydda oss mot extrem kyla eller värme. Och från de där fysiska behoven kommer väl också vissa gemensamma psykiska behov? Behov av trygghet, behov av andra människor, behov av en viss förutsägbarhet i tillvaron.

                      Och från att jag träffade på de där vintergäcken kom jag fram till vad jag tror är en bra politisk strategi i vardagen. Och den politiska strategin är sån här: när man möter en människa som hyser så olika politiska åsikter än man själv att det känns som att den där andra människan kommer från en annan planet – då ska man inte tänka ”oj, du är verkligen olik mig” utan då ska man leta efter vår gemensamma grund. Då ska man tro att en sådan trots allt finns. Och sen ska man tänka: varför har du utifrån en grund, som du antagligen delar med mig, kommit till en så annorlunda slutsats om vad som behövs i ett samhälle, om vilken lösningen är på de behov som vi båda hyser?

                      Om man gör så behöver man ju absolut inte komma fram till att den andras lösningar är de rätta och att jag borde hålla med om dem – det är inte i lösningarna man ska söka det gemensamma, utan det är i problemen.

                      Varför är det här en bra politisk strategi? Ja, en fördel är väl uppenbar och det är att om man verkligen vill förändra människors politiska åsikter så gör man inte det genom att avfärda den andra genom att säga att hen är hopplöst dum i huvet, eller att hen är en ond människa. Då blir det bara kortslutning. En annan fördel är att en sådan gemensamsökande strategi kan motverka politisk depression och känslor av hopplöshet. För om man är demokrat så tycker man ju att majoriteten ska bestämma. Och om man då samtidigt tycker att majoriteten är dum i huvudet och omöjlig att nå känner man sig handlingsförlamad och man kan börja tvivla på poängen med demokrati och allt möjligt. 

                      Men om man tänker att den här människan har nog ungefär samma behov som jag har, vill nog ungefär detsamma, men hen har gått vilse i hur vi uppnår det här som vi vill – och jag tänker att det vi vill är i grunden en känsla av trygghet – så kan man fortsätta att tro på människor, politik och demokrati. Och den tron är ju förutsättningen för att jag ska orka hålla på. Och att jag orkar hålla på är ju i sin tur förutsättningen för att du som har helt andra lösningar än vad jag har inte ska få igenom dem. För att vinna i den politiken kampen är det därför, och måhända paradoxalt, bra att utgå från att kampen handlar om olika lösningargemensamma behov; att den politiska kampen inte handlar om att jag är en bra människa och du är en dålig människa. 

Nina Björk

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista