Nu försöker man inte hymla längre, nu står man för det faktum att man gör på det här sättet.
1 av 6
Nu försöker man inte hymla längre, nu står man för det faktum att man gör på det här sättet. Foto: Johan Bergendorff/SR
Wang Ai har en svår ärftlig leversjukdom och har precis opererats för en tumör. Systern Xinying har samma problem, men pengarna räckte inte till vård åt henne också. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
2 av 6
Wang Ai har en svår ärftlig leversjukdom och har precis opererats för en tumör. Systern Xinying har samma problem, men pengarna räckte inte till vård åt henne också. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio Foto: Johan Bergendorff/SR
Sjuksköterskan Shi Jingjing har flera gånger blivit hotad av arga patienter och tvingats trycka på larmknappen. En gång låg smockan i luften, men hennes graviditet räddade henne den gången tror hon.
3 av 6
Sjuksköterskan Shi Jingjing har flera gånger blivit hotad av arga patienter och tvingats trycka på larmknappen. En gång låg smockan i luften, men hennes graviditet räddade henne den gången tror hon. Foto: Johan Bergendorff/SR
Professor Ziaoyun Liu som forskar om Kinas hälsosystem vid Pekings Universitet anser att en vårdreform är bland det viktigaste i den kommande 5-årsplanen för både politiker och medborgare.
4 av 6
Professor Ziaoyun Liu som forskar om Kinas hälsosystem vid Pekings Universitet anser att en vårdreform är bland det viktigaste i den kommande 5-årsplanen för både politiker och medborgare. Foto: Johan Bergendorff/SR
Chefen Christer Ljungwall och analytikern Linda Westman på svenska myndigheten Tillväxtanalys Pekingkontor är imponerade över hur snabbt Kina lyckats förbättra befolkningens hälsa, men ser också utmaningen att alla kineser ska få en god vård framöver.
5 av 6
Chefen Christer Ljungwall och analytikern Linda Westman på svenska myndigheten Tillväxtanalys Pekingkontor är imponerade över hur snabbt Kina lyckats förbättra befolkningens hälsa, men ser också utmaningen att alla kineser ska få en god vård framöver. Foto: Johan Bergendorff/SR
Wang Xinjing, Wang Guanxian och Wang Ming
6 av 6
Wang Xinjing kunde ej få vård för sin ovanliga leversjukdom, pengarna räckte bara till brodern Ai. Fadern Wang Guanxian känner skuld. Wang Ming önskar att båda syskonen skulle kunna få gratis vård. Foto: Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio

Vem har råd med sjukvård i Kina?

8:54 min

Den här helgen öppnade Kinas årliga folkkongress, världens största parlament med nästan 3000 medlemmar. Det mesta har redan kommunistpartiets ledning bestämt i förväg, men många viktiga styrdokument som den kommande femårsplanen ska nu klubbas igenom och bli offentliga. Vilken väg Kina tar de närmsta åren får stor betydelse både för ekonomin och världspolitiken. Men för 1,3 miljarder kineser står vårdreformer väldigt högt på agendan, rapporterar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff.

 

Doktor Ren Shiyan är kärlkirurg sen 25 år och jobbar på Kines-japanska vänskapssjukhuset i Peking.
– Alla kollegor, både sköterskor och läkare har blivit hotade av patienter, många gånger, säger han. En del har till och med blivit misshandlade av anhöriga eller ligor de hyrt in för att tvinga fram skadestånd för påstådda felbehandlingar.

Att gå till domstol anser nämligen de flesta patienter är lönlöst. Varje år dör vårdpersonal av det här patientvåldet i Kina.

Doktor Ren Shiyan säger att många inom vården funderar på att byta yrke, inte bara för den dåliga lönen och extrema arbetsbelastningen utan främst på att jobbet är farligt. Så känner till exempel sjuksköterskan Shi Jingjing som jobbar på barnakuten på Folkets befrielsearmés sjukhus.

Shi Jingjing har till uppgift att bedöma vilka fall som är mest akuta och för det blir hon utskälld dagligen. Ibland tvingas hon trycka på larmet och tillkalla vakter.

Flera har attackerats fysiskt av kollegorna. Förra året var det nära för henne. Föräldrarna till ett barn med lätt hosta krävde att de skulle få gå före för att man inte hittat en p-plats. När hon vägrade var det en hårsmån från att pappan slog henne, men han lät handen falla när han såg att hon var höggravid.

Samma tur hade inte doktor Ren Shiyans sköterskekollega. Hon blev sparkade i magen så att hon fick missfall. Många vill inte ens polisanmäla misshandeln.

– Risken är att kollegorna börjar tänka att man gjort något fel och är en dålig doktor eller sköterska, säger Ren Shiyan. Sedan förra året är det olagligt att slå vårdpersonal i Kina, men polisen prioriterar inte brotten anser doktor Ren Shiyan.

Själv har han skrivit vetenskapliga artiklar om problemet. Roten till våldet ligger i den starka kommersialiseringen av Kinas sjukvård anser han och många med honom.

För 25 år sedan var fortfarande vården i Kina nästan gratis. Regeringen satsade på barn- och mödrahälsa. Vaccineringsprogram som fick levnadslängden att stiga med 10 år.

När Deng Xiaoping öppnade upp för marknadsekonomi lyftes hundratals miljoner kineser ur fattigdom i expressfart, men samtidigt startade en utveckling som raserat förtroendet mellan vårdgivare och patient.

Korruptionen med röda kuvert till läkarna bredde ut sig. Sjukhusen fick betalt efter behandlingar och läkemedel som skrev ut. Kina satte världsrekord i intravenösa dropp. Den sjuke började misstänka att behandlingen snarare gynnade doktorns plånbok än hälsan.

Visserligen införde kommunistpartiet för 10 år sedan ett allmänt sjukförsäkringssystem, eller egentligen tre, men ofta får patienterna betala 20-30 procent av vårdkostnaden ur egen ficka, ibland hälften eller ännu mer och när sjukhusräkningarna är på flera årslöner så skuldsätter sig familjer för decennier. Ja utom de som tillhör partitoppen då.

– De får gratis vård och lön även om de ligger i koma, säger doktor Ren Shiyan beskt.

– Jag känner skuld för att jag bara haft råd att försöka rädda min son Ai från den ovanlig ärftliga leversjukdom som också min dotter lider av, säger Wang GuangXian.

Jag träffar familjen på ett annat av Pekings toppsjukhus. Hit har de rest från Anhuiprovinsen 100 mil söderut. Hittills har vården kostat en halv miljon kronor, en svindlande summa för en bonde som Wang GuangXian som han tvingats låna ihop från släkt och vänner.

Den statliga sjukvårdsförsäkring för folk på landsbygden räcker inte långt i storstan. Men det här var ett av två sjukhus i Kina som kunde operera sonen Ais levertumör.

– Försäkringen täcker bara 10 procent av kostnaderna, säger han. Därför tvingades jag välja vilket av mina barn jag skulle rädda, och min dotter Xinjing sa att jag skulle rädda Ai, förklarar Wang GuangXian.

Hans ögon tåras. Kanske av smärta, kanske också för att han inte har råd med den starroperation han skulle behövt. Och hur han som snart fyller 70 ska kunna betala tillbaka alla skulder förstår han inte.

– Jag vill kunna jobba och leva ett vanligt liv, men sjukdomen, glykogenesen gör mig för svag, och jag har ofta ont berättar 30-åriga Xinjing.

Hon hoppas att det sjukförsäkringssystemet ändras under kommande femårsplan så att hon kan få samma hjälp som 28-årige brodern Ai som nu ligger nyopererad med dropp i en patientsal intill.

– Hade jag varit anställd här i Peking hade försäkringen fyllt upp till 90 procent, det är verkligen orättvist, anser Wang GuangXian

Just nu pågår Folkkongressen här i Peking under smoggråa skyar medan folk traskar runt med andningsmask för munnen. Förutom kriget mot miljöutsläppen och att få de ekonomiska hjulen att snurra på i samma snabba takt trots en svag världskonjunktur, så är en reform av sjukvårdssystemet högt på listan i kommande femårsplan, säger professor Xiaoyun Liu som forskar vid Pekings Universitet kring Kinas hälsosystem.

– De flesta kineser förväntar sig god vård numer. Ledningen har fem år på sig att leverera det, enligt professor Xiaoyun Liu.

Idag är skillnaderna mellan stad och land och olika regioner i vårdkvalitet och livslängd lika stora som mellan i- och u-länder. På sikt lär Kinas tre olika sjukvårdsförsäkringssystem behöva slås ihop till ett för att minska gapet, tror professor Xiaoyun Liu.

Dagens ersättningssystem ska dessutom reformeras så att inte sjukhusen gör en massa dyrt i onödan. Dessutom planerar kommunistpartiet att bygga upp ett fungerande vårdcentrals- och husläkarsystem i Kina under kommande fem år med remisstvång till specialistklinikerna som idag har extrema köer.

På de populäraste sjukhusen kan man behöva köa i timmar för att få en tid till en doktor. Eller betala det tiodubbla till en svartabörshaj som redan tagit alla kölappar. Sedan får man köa ytterligare några timmar innan man väl får sina minuter inne på ett undersökningsrum tillsammans med ett stort antal andra. Det är inte så konstigt då om det rinner över för vissa patienter tycker professor Xiaoyun Liu, men det är systemets fel.

– Vi måste ändå gå tillbaka och försöka se var man startade i början/mitten av 80-talet och vart man har kommit någonstans, säger Christer Ljungwall som är chef på svenska myndigheten Tillväxtanalys Pekingkontor.

Trots bristerna i dagens kinesiska vårdapparat, så är han imponerad av vad man lyckats åstadkomma på kort tid.

– Att under en period av säg 15 år skapa ett försäkringssystem som täcker 100 procent eller 90 procent av kostnaderna för samtliga medborgare är oerhört svårt. Det är en enorm utmaning inte bara vårdmässigt utan hur man ska finansiera det, fortsätter Christer Ljungwall.

Kina har planen att till år 2020 bli ett höginkomstland vilket kräver att den ekonomiska tillväxten ska fortsätta med närmare sju procent om året. Samtidigt har man en åldrande befolkning som allt mer drabbas av dyra vällevnadssjukdomar som cancer, diabetes och hjärtsjukdomar, säger analytikern Linda Westman på Tillväxtanalys.

– En annan komponent är att man inte har ett fungerande äldrevårdssystem, så att alla äldre sjuka söker sig också till sjukhusen och det här är ju oerhört kostnadsineffektivt, det blir jättedyrt. Man har helt enkelt inga alternativ, om du har en väntetid på 100 år till en del äldreboenden i Peking det är ju helt orimligt, tycker Linda Westman.

– Jag tror inte man kommer att nå ett system liknande det vi har i Sverige, utan man hittar en modell som passar Kina, avslutar Christer Ljungwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista