Jonatan Unge gillar tydligt signalernade taxiskyltar på biltaken.
1 av 2
Jonatan Unge gillar tydligt signalernade taxiskyltar på biltaken. Foto: Anders Diamant/SR
Jonatan Unge
2 av 2
Jonatan Unge Foto: Julia Lindemalm/SR

Kåseri av Jonatan Unge: om hur det är i Malmö

Kåseri av Jonatan Unge: om hur det är i Malmö
4:52 min

När jag var precis nyinflyttad i Malmö så upplevde jag och staden något som kan liknas vid en förälskelse. Parkerna var så gröna, Lilla Torg så lite och falafeln så god och billig. Och som i alla förälskelser så uppskattar man till och med skavankerna! Stadens ruffighet kändes kontinental. Människornas bufflighet upplevde jag som uppfriskande. Att ingen näringsverksamhet tog kort var mest lite busigt.

 Men allt har sitt slut och det är inte minst sant om förälskelse. Till slut föll även fjällen från mina ögon och jag började upptäcka mindre älsklingsvärda sidor hos min nya hemstad.

 Så som att alla hus är byggda i gult tegel. Att dess totalt icke kuperade geografi innebär avsaknad av vyer och att ingen vet vad en fralla är.

 Petitesser såklart men jag började i alla fall lägga märke till dom. En annan sån detalj som malmöiterna tycks vara hemmablinda för är den att man inte kan avgöra huruvida en taxi är ledig eller ej. Regeln som säger att om taxiskylten är tänd så signalerar det att bilen är ledig, den gäller inte i Malmö. En taxibil med släckt skylt kan stanna och fråga om man vill ha skjuts, precis som att en taxibil med tänd skylt susar förbi ens vinkande hand fylld med passagerare.

 Detta är inget jätteproblem i och för sig.

Men det läskiga, ja det riktigt kusliga är: att om man påpekar det för en malmöit så tittar dom på dig så som om du vore en galning! Jag har nämnt detta fenomen till alla från mitt ex, min närmaste vän, nyhetschefen på radio Malmöhus till Sydsvenskan kulturchef, och dom reagerar alla likadant.

 Först ställer dom sig oförstående till det hela. Dom påstår sig inte känna till den regeln. Sen menar dom att så är det överallt. Och för att backa upp detta påstående följer oftast en personlig anekdot om hens senaste Stockholmsbesök som bekvämt nog tydligen innehöll en taxiresa.

 Problemet med det är ju att det första inte stämmer. Regeln om tänd skylt lika med ledig taxi, den gäller från Dacca till New York; och det andra om att det var så i Stockholm det är ju en lögn. En lögn.

 Och igen, det är väl inte hela världen att man inte kan avgöra om en taxi är ledig eller ej, men om nu detta inte är nån större grej, varför ljuger då vänner och högt uppsatta personer på SR Malmöhus samt Sydsvenskan Mig rakt upp i ansiktet!?!

Håll med mig om att det är obehagligt märkligt.

 Hur kan en radioprofil tillika krönikor i Sydsvenskan titta mig i ögonen och utan att blicka påstå att det är så även i Köpenhamn, när vi båda talar om vuxna människor här som är fullt medvetna om att det inte stämmer?

 Väl överbevisade menar malmöiterna att jaja, men det spelar ingen roll för det finns i alla fall ingen poäng med regeln om tänd skylt, vilket ju är ett häpnadsväckande absurt argument. För poängen är ju att man då vet vilken taxi som är ledig eller inte. Hur kan man inte tycka att det är en poäng? Speciellt när resten världens samtliga taxibolag uppenbarligen tycker det.

 Och det slutar alltid med att dom lite nedlåtande tittar på en, ler och säger: "Så är det i Malmö".

 

Och jag vet inte ens riktigt vad dom menar med det. Vad är det för svar på frågan: "Är det inte märkligt att man inte kan avgöra om en taxi är ledig eller ej i den här stan?"

"Så är det i Malmö." Ja men det vet jag väl, det var ju det jag sa. Jag frågade om det inte är märkligt.

 Kan ni inte bara svara: Ja det är lite märkligt." Eftersom som det är det Istället för att hårdnackat försvara nåt ni vet är just det, märkligt.

 Eller så är det jag som missat nåt.

Det kanske finns ett dolt värde i att ha denna inställning. Att denna malmöitiska inställning, denna blandning av förnekelse och acceptans har ett syfte och kanske till och med är orsaken till att Malmö är Europas sjunde lyckligaste stad.

 För inför liknande fast allvarliga frågor så som om det inte är märkligt med utbrända bilar, bombdåd och antisemitism, så menar malmöiten först att det är inget problem då det inte är så. Och väl överbevisad, att jo så är det, så kommer då strax argumentet som tydligen garanterar malmöiterna lycka: "Så är det i Malmö."

"Jamen är det inte lite märkligt?"

"Så det är det i Malmö."

"Jo men..."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".