Fot0: SR
Ulrika Knutsson

Krönikör Ulrika Knutson: "Gå ut i nytt, hårt arbete!"

5:28 min

Ulrika Knutsons krönika om vikten av att arbeta.

När livet har varit som bäst har det varit arbete och möda, säger skriften. Nyss bar jag ut det brandgula kuvertet i soporna för brännbart. Konstigt att inte mödan märks mer. Nåt litet blir det väl. Det är inte länge sedan massor av kvinnor verkligen var fattigpensionärer.

  När Selma Lagerlöf var ung ville hon bli lärarinna. Pappa löjtnanten sa nej, för bättre folks kvinnor skulle inte behöva arbeta utom hemmet. I hemlighet lånade Selma pengar av sin bror, för att finansiera utbildningen på seminariet. Och det var tur, för pappa Lagerlöf gick i konkurs, och det blev Selma som fick försörja mamma.

   Senare slogs hon som en furie både för rösträtten och kvinnans rätt till arbete. Till varje pris skulle  kvinnorna ut på arbetsmarknaden, menade hon:

"Gå ut i nytt, hårt arbete! Tag platsen vid järnvägsbommen, sopa gatan, skriv rent på kontoret, sälj frimärken på posten, undervisa långt ner i förberedande sitt vid telefonluren, var hantlangare vid operationerna, men gör allt detta obetydliga arbete, och var viss, det är inte bortkastat."

  För Selma Lagerlöf var det självklart att arbete och medborgarskap hängde ihop. Det goda hemmet kallar hon det lilla mästerverket - det var kvinnans verk på Selmas tid och är det fortfarande. Men det stora mästerverket, den goda staten, blir verklighet först när mannen och kvinnan hjälps åt! Det är i krussidulligt uttryckt, men innebörden är tydlig. Könen har samma rättigheter och skyldigheter:

  "Behöfver inte vi kvinnor också höjas och upplysas? Behöfver inte vi också frihet och makt? Skulle inte vi också känna stolthet om fosterlandet ville erkänna, att det behövde oss?"

   Selma Lagerlöf var modern för sin tid. När hon köpt tillbaka Mårbacka, elektrifierade hon gården och hela bygden. Tur att hon var rik, för gården slukade en förmögenhet. Hon kallades "en gudomlig arbetsgivare", som byggde bra bostäder och satsade på pensioner. Trist att det hälsosamma, rostade havremjölet inte bar sig. Trots hennes frejdiga slogan:

"Ät havresikt. Det är din plikt!"

   Men alla plikterna höll på att knäcka henne. Ibland suckade hon högt:

 "Ibsen och Björnson och Lie har naturligtvis haft hustrur som vakat över deras arbetsro, eljest hade det inte kunnat bli något av dem"!

 Med tiden fick hon hjälp av Valborg Olander, som hon bara halvt på skämt kallade "en riktig författarhustru". Fast Valborg hade förstås eget heltidsjobb, som adjunkt på folkskoleseminariet i Falun.

 Selmas föregångare hyllade också arbetet, under knot. Jag tänker på systrarna Brontë. Alla fyra blev guvernanter, artonhundratalets försörjningskälla för fina, fattiga flickor. Och alla avskydde att undervisa. Charlotte Brontë skriver i ett brev att hon måste trycka ner sitt "raseri över dessa tjockskalliga idioters lättja, likgiltighet fullständigt åsnelika dumhet, och tvinga mig att verka vänlig, tålig och outtröttlig."

Hon sitter i katedern och längtar efter att skriva - - - "Men just då kom en träskalle fram med en uppgift. Jag trodde jag skulle kräkas."

Men trots att hon hatar att undervisa de små åsnorna, är Charlotte övertygad om att både män och kvinnor bör arbeta. 1848 skriver hon till vännen och förlagslektören William Smith Williams:

"Önska inte hålla era döttrar kvar i hemmet. Tro mig - lärarinnor må ha ett tungt arbete, vara dåligt betalda och ringaktade - men en flicka som blir kvar hemma utan att göra något har det sämre än den mest utslitna och sämst betalda träl i en skola."

  Allt detta illustreras i hennes romaner, och både Jane Eyre och Lucy Snow i romanen Villette blir goda pedagoger. Det är uppenbart att arbetet i det långa loppet skänker lika stor lycka som den nyckfulla kärleken.

 Tänk på det, flickor: gärna passion, men först rejäl pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista