Världsarvsstaden Luang Prabang i Laos hotas av massturism.
1 av 5
Världsarvsstaden Luang Prabang i Laos hotas av massturism. Foto: Margita Boström
Fotograferande turister trängs runt dom buddistiska munkarna under deras tidiga morgonvandring.
2 av 5
Fotograferande turister trängs runt dom buddistiska munkarna under deras tidiga morgonvandring. Foto: Margita Boström/SR
Laotiska kvinnor i Luang Prabang.
3 av 5
Laotiska kvinnor i Luang Prabang. Foto: Margita Boström/SR
Laos gamla huvudstad med 60.000 invånare besöks av 500.000 turister årligen.
4 av 5
Laos gamla huvudstad med 60.000 invånare besöks av 500.000 turister årligen. Foto: Margita Boström/SR
Undersköna Luang Prabang ligger vid Mekongfloden.
5 av 5
Undersköna Luang Prabang ligger vid Mekongfloden. Foto: Margita Boström/SR

Världsarven förstörs av massturism

9:32 min

191 länder i världen har undertecknat Världsarvskonventionen där man förbinder sig att skydda det egna landets natur och kulturvärden. Dessutom får man nominera objekt till Unescos världsarvslistan. Världsarv är främst natur- och kulturmiljöer som ska ha ett "enastående universellt värde".

I världen finns nu 1031 världsarv i 163 länder och av dessa finns 15 i Sverige. Det är bland annat Hälsingegårdarna och Hansestaden Visby.

Men det finns också en annan lista hos Unesco och det är de världsarv som är hotade. Idag finns det 48 världsarv som fått en röd prick för att de är i fara.. Antingen för att de befinner sig i länder som är i krig eller annan förstöring men också för att platsen besöks av så många turister att det sliter sönder byggnader eller förstör den kulturella miljön.

För 20 år sedan utsågs Luang Prabang, den lilla staden i norra Laos, till ett världsarv. Den finns inte med på den hotatande listan men det finns dom som befarar att den kan komma att hamna där på grund av det massiva turisttrycket mot den känsliga lilla staden mitt i Laos regnskog med alla sin 34 buddistiska kloster, omringad av  Mekongfloden och Nham Khamfloden.

Reportage av Sveriges Radios Asienkorrespondent Margita Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista