Annukka Debenjak, arkeologstudent och Niko Anttiroiko, nybliven magister, är missnöjda med utbildningspolitiken i Finland.
1 av 4
Annukka Debenjak, arkeologstudent och Niko Anttiroiko, nybliven magister, är missnöjda med utbildningspolitiken i Finland. Foto: Thella Johnson/SR
Professorn Anu Koivunen är orolig att utbildningsnivån i Finland kan sänkas.
2 av 4
Professorn Anu Koivunen är orolig att utbildningsnivån i Finland kan sänkas. Foto: Thella Johnson/SR
Anslagstavla på humanistiska fakulteten i Helsingfors. Stora uppsägningar väntar vid finska universitet.
3 av 4
Anslagstavla på humanistiska fakulteten i Helsingfors. Stora uppsägningar väntar vid finska universitet. Foto: Thella Johnson/SR
Helsingfors Universitet, Alexanderinstitutet.
4 av 4
Helsingfors Universitet, Alexanderinstitutet. Foto: Wikimedia Commons

I Finland hotas bildning

8:23 min

Finländarna är kända för att tillhöra de mest välutbildade folken i världen. Utbildningsnivån i Finland har länge toppat OECD-statistik och liknande listor. Men är de här glansdagarna kanske snart förbi? Det tror i alla fall de studenter och professorer som nu slår larm om de nedskärningar som pågår på landets universitet, som en del i den finländska regeringens politik för att rädda ekonomin.

En bildad befolkning har setts som en garant för den lilla nationens framtid, men nu menar oroade akademiker att den devisen har kastats på soptippen. Vissa går så långt som att kalla den nuvarande regeringen kunskapsfientlig. Vår korrespondent Thella Johnson rapporterar från Helsingfors.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista