Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin om Sverige och världen – politik och trender, satir och analyser.

Kåsör Mark Levengood: "Så gör vi inte i Sverige!"

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 15.23
Kåsör Mark Levengood: "Så gör vi inte i Sverige!"
(6:36 min)
Mark Levengood. Foto: Marc Femenia/TT
Mark Levengood. Foto: Marc Femenia/TT

Kära alla nyanlända i Sverige,

Låt mig börja med att gratulera. Ni har dragit en vinstlott när ni kom hit, och eftersom många av er är på flykt så är det er väl unt.

Sverige är ett väldigt bra land, och svenskar är i regel öppna, intresserade och demokratiskt lagda. De heter ofta Håkan och Marianne, och för det mesta vill de bara ditt bästa.

Vad är då typiskt svenskt? Om du frågar Håkan kommer han rycka på axlarna och säga ”inget speciellt”. Han tror faktiskt det, i detta vackra land har man levt sina liv på sitt eget sätt i några tusen år, och allt har blivit så självklart att man aldrig behöver fundera på det.

Men genom den blågula vardagen löper en massa osynliga gränser, dem måste ni lära er, annars finns där genast någon som säger ”Nej, man måste ju ändå dra gränsen någonstans” – det är en väldigt svensk replik!

Till exempel, när man besöker någons hem, då går man på husesyn och beundrar rummen. MEN – man går inte in i sovrummet. Nej, i Sverige ställer man sig på tröskeln och tittar in, och så säger man ”Åh vad ni har det ljust och trevligt”, prova att säga det, ”åh vad ni har det ljust och trevligt”, det är också en väldigt svensk replik. Trevligt är väldigt viktigt i Sverige

Allt som är otrevligt måste genast förvandlas till trevligt. Om två står och bråkar, och ena skriker ”vit” och andra hojtar ”svart”, då kommer genast Håkan farande och säger ”Egentligen menar ni samma sak”, för svenskar blir oroliga om man inte är överens.

Om bråket ändå fortsätter och ena ropar ”du är en fitta”, då förklarar Håkan genast att fitta egentligen betyder ”fuktig ängsmark” och då blir alla så glada eftersom träsk och sumpmark på något sätt är finare än fortplantningsorgan i Sverige.

 

Längst inne i ett svenskt hjärta en tanke som varken Håkan eller Marianne inte kan släppa. Och fast de kanske inte skulle medge det, så tycker båda två att som man gör i Sverige är det rätta sättet att göra saker på, och med lite tålamod och uthållighet ska man nog lyckas få resten av världen att förstå.

Nu ska jag berätta om den allra mest svenska replik jag hört.

När jag var alldeles ny i Sverige hamnade jag, liksom många från Finland, inom vården, ja som personal alltså. Jag var sjukvårdsbiträde på Farsta långvårdssjukhus.

Jag trivdes bra på avdelningen, för det mesta flängde man runt som ett korvskinn, men ibland hann man prata en stund med patienterna. En dag dog gamla Märta, och eftersom vi var korta om personal och jag tyckte om Märta när hon levde så erbjöd jag mig att göra iordning henne. Jag hade varit med när man tvättade lik tidigare, och visste på det hela hur man skulle göra. Så jag tvättade Märta och tog på henne ett nattsärk och knäppte hennes händer och så fick hon en ros över bröstet. Till sist lade jag in löständerna, och så band jag upp hakan med gasbinda.

Under tiden hade de ringt Märtas dotter, och hon anlände en timme senare och var ju väldigt ledsen. Hon gick in till sin mamma, och så hörde jag bara värsta skriket där inifrån. Jag blev mycket förvånad, och rusade dit. Och då hade något fruktansvärt inträffat: Ibland när folk är alldeles nydöda så rör de på sig lite grann, för de fattar liksom inte att liemannen har varit på besök, det kallas rigor mortis, och den döda blir helt stel.

Och då hade tanten rört sig så underkäken hade glidit ut, och hennes lösgom låg som en båge över hennes näsa. Det såg inte bra ut, och jag förstod ju att det var mitt fel, och måste till mitt försvar säga att jag skämdes som en hund. Dottern sprang runt som en helikopter i rummet, oerhört upprörd och med all rätt. Till sist samlade hon sig, tog min hand i sin, spände ögonen i mig och uttalade den replik som bäst sammanfattar svenskars inställning till alla andra människor på jorden. Detta sade hon: ”Mark, såhär gör vi inte i Sverige”.

Vad ska man svara? Jaha, i Finland gör vi så .Det är en gammal tradition vi har för att skrämma bort onda andar…..”umpula pumpula, lik bit dig själv i näsan”.

Nej, det var fel tillfälle för beskäftigheter, jag bad tusen gånger om ursäkt. Så småningom slappnade dottern av, och även mamman slappande så att säga mer definitivt av och blev alldeles mjuk, och så fick jag in tänderna och i slutändan även en kram av dottern, för som jag sade, svenskar vill i regel väl.

Och där har ni en uppgift, kära alla nyanlända; att få Håkan och Marianne att förstå att det inte är Sverige mot världen. Vi inflyttare kommer inte till detta land med en gemensam agenda, vi kommer som individer med våra begåvningar och tillkortakommanden. Några av oss är mycket duktiga och startar företag som ger nya arbeten, andra är genuint dumma i huvudet och ställer till orala näs-spektakel. Vi är tusentals olika, vi blir små kugghjul i den svenska vardagen och kan kanske med tiden få även Håkan att förstå att resten av världen också kan ha en poäng. Så ta honom i armkrok, och så går vi tillsammans mot framtiden, och hör Håkan häpet och överraskad utbrista ”God morgon, omvärlden!”

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".