Kåseri av Carl-Johan De Geer

Kåseri av Carl-Johan De Geer
4:20 min

Åh så gärna Sverige vill vara världsledande. Vi längtar! Och ibland har det slagit in. Säg bara ABBA! Säg… ja, inte fotboll, då, men det finns mycket annat. Folkhemmet. Sverige har varit en förebild i hela världen för sin välfärd. Så är det inte längre. Vi är inte längre ledande. Klasskillnaderna har blivit för stora. Skolan har kollapsat.

Men jag har ett förslag. En ny internationell tävlingsgren där Sverige kan glänsa. Bortsnackandet. Det är vår nya elitgren. Sveriges nutidshistoria måste omvärderas. Tänk efter. Från att ha varit the good guys i hela världen har vi blivit en nation dominerad av bortsnackare. Vi hör dem i radion, vi läser i tidningarna vad de sagt, vi ser dem på TV. Bortsnackartalangen är framtidens mest värdefulla begåvning. Den största, den bästa, den som verkligen behövs. Vi kommer att kunna leva högt på att exportera dessa talanger. Sveriges identitet i världen blir denna: vi är först. Vi är bäst. Vi kan hålla seminarier för alla bortsnackare i hela världen: lobbyister, ministrar, konsulenter, konsulter, chefer, informatörer… man kan lära sig att snacka bort allt. Det går inte längre att göra skandal genom att avslöja skandalösa fakta. Ingenting behöver ens hållas hemligt. Bortsnackarna är vår nya trygghet. Vi vet att innan dagen är slut har den otrevliga nyheten snackats bort.

Äntligen kommer vi att sätta Stockholm på kartan. Ett dominant guldfärgat hus kan byggas på en holme i centrala Stockholm. Ett kongresscentrum. Hela världen kommer att resa dit för att lyssna och lära. Det blir stort!

Företag, politiska partier, banker, myndigheter, vi har sett hur alla kan komma i blåsväder. Bli utsatta för så kallade drev av både gammelmedier och sociala medier. Tills nu har det vanliga svaret varit, när någonting fullständigt gått fel: Vi måste bli ännu bättre.

Slut på så usla argument från språkrör och representanter. Nej, nu ska det bli professionalism. Forskning av grundligaste slag. Sociala experiment i Milgrams anda. Vetenskapliga uppsatser! Publicerade i prestigefyllda tidskrifter.

Svenska professorer i bortsnackande åker på föreläsningsturnéer till de mest kända universiteten i världen. Sorbonne, Berkeley, Oxford, you name it.

    Evolutionära teorier läggs fram. Tjocka böcker ges ut i ämnet. Är inte konsten att snacka bort något som vi lärt oss av våra förfäder, något som ända sedan urminnes tider präglat den mänskliga samlevnaden?

    Även inom populärkulturen kan idén användas. Årets mästerbortsnackare. På bortsnackarspåret. Snackmästarnas snackmästare. Så ska det snackas. Rickard Olsson är Sveriges bästa programledare, han skulle kunna skapa tv-format som går att sälja till alla världens länder.

    Lärarhögskolan får hårda utmaningar. Det blir nya läroplaner. Elever får ögonöppnande kunskaper i det bortsnackande som varje skolbarn redan tränat på, men då som outbildade amatörer.

    Att informera sin omgivning är något som kräver taktik. Ärlighet kan inte användas, om det skulle betyda att säga det man tänker. Om varje människa alltid fick veta vad varje annan människa tänkte skulle våra samhällen bli omöjliga. Vi har ett inre liv som vi har all anledning att hålla hemligt.

    Fundera nu själva, nej, sätt på tv-n eller radion, ge plus- eller minuspoäng åt de intressanta exempel på bortsnackande som väller fram varje dag. Skriv ner dem. Samla på dem. De kan sättas ihop till en teaterpjäs. Bortsnackarnas sammansvärjning.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".