Foto: SR
Krönikör Nina Björk

Nina Björk: Dreven är en dröm om demokrati

Nina Björk: Dreven är en dröm om demokrati
5:09 min

För ett tag sedan skrev författaren Kajsa Ekis Ekman en artikel i Etc om dreven som en samhällsfara. Ni vet, en politiker säger någonting obetänksamt, eller använder miljöfarlig färg till sin båt som Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson gjorde, eller går på en middag med mycket olämpligt sällskap som tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan gjorde.

Dreven går igång, på sociala medier, i tryckt press och på radio och tv – och avgångar följer. Ekis Ekman menade i sin artikel att det verkligt upprörande här egentligen är att ”människors hela livsgärning omkullkastas av småsaker”, att vi rör upp ”stormar över symbolfrågor medan politikers faktiska beslut knappt uppmärksammas”.

Jag håller i princip med henne, men jag tänkte att jag ändå här skulle försöka följa en uppmaning från en död tysk filosof. Han hette Ernst Bloch, och han har sagt att även det mest banala ofta rymmer en utopisk potential. Jag ska prova tanken om man inte kan se dreven som ett uttryck för en dröm om den politiska demokratin. Faktiskt ett, kanske misslyckat men dock, försök att förverkliga den.

När vi säger att vi tror på politisk demokrati, vad är det då vi tror på? Vad är det vi tänker att den politiska demokratin ska kunna åstadkomma?

I grunden är det väl så att det vi drömmer om är att själva ordet ska bli kött. Alltså demo – folk, krati – styre, det vill säga folkstyre. Vi vill ha politisk demokrati för att vi vill att folket ska styra landet. Det är ett vackert mål, som är mycket svårt att förverkliga. Av flera orsaker. Folket är ju många människor, våra representanter i riksdagen är få – själva representationsformen drar ut kedjan mellan folk och styre. Demokratiskt valda politiker har inte makt över hela ekonomin, har inte makt över det privata näringslivet och kan därmed inte bestämma vad vi ska arbeta med utan är beroende av vilka arbeten näringslivet tror att det går att göra vinst på. Dessutom utspelar sig vår politiska demokrati främst på en nationell arena, samtidigt som Sverige ingår i en global ekonomi. Och de olika partierna liknar i ganska hög utsträckning varandra och har ungefär samma mål: tillväxt och jobbskapande. Det blir svårt att rösta för en verklig politisk förändring när inget av partierna riktigt står för en verklig förändring.

Allt sammantaget leder till att det är svårt att förverkliga drömmen om folkstyre. Och där kommer dreven in. Ett drev riktar sig inte mot en större förd politik, utan mot en enskild handling, ett felaktigt ord, en oriktig liknelse. Någonting avgränsat. Och just detta avgränsade gör att drev kan leda till att det man drevar mot verkligen förändras. Ministern som har gjort den felaktiga handlingen, sagt det felaktiga ordet eller använt den osmakliga liknelsen avgår – någonting har hänt, någonting har förändrats. Drev får sin livskraft av massmedia och numera även av vanligt folk. Vad jag skriver på twitter eller på Facebook kan plötsligt spela roll för jag blir en del av en större mängd människor, och tillsammans förändrar vi någonting.

Dreven är en samhällsfara – eftersom det de leder till är att personer byts ut, inte politik, och eftersom de leder uppmärksamhet mot mindre enstaka fel, inte mot de större problemen. Men man kan samtidigt se dem som människors dröm om en förverkligad politisk demokrati. En dröm som underbart nog lever och som tragiskt nog går vilse.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".