: Professorn och gynekologen Romuald Dębski är en av få läkare i Polen som öppet vågar kritisera den stränga abortlagen i landet.
1 av 2
: Professorn och gynekologen Romuald Dębski är en av få läkare i Polen som öppet vågar kritisera den stränga abortlagen i landet. Foto: Thella Johnson/SR
Kvinnoklinik i Warszawa
2 av 2
Kvinnoklinik i Warszawa Foto: Thella Jonson/SR

Polsk läkare vill tala om aborter

"Viktigt att skilja mellan politisk ideologi och läkaretik."
6:49 min

Under de gångna veckorna har vi kunnat höra hur Polens parlament till sist röstade ner ett mycket kontroversiellt lagförslag om totalförbud mot abort som bland annat skulle ha inneburit fängelsestraff för kvinnor som genomgår aborter. 

 Ett lagförslag som fick kvinnor över hela Polen att gå ut och demonstrera och EU-parlamentet att ordna en särskild debatt.

Och fler debatter lär det bli. För i veckan sa det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa att en skärpning av abortlagen fortfarande kan bli aktuell, trots de massiva protesterna.

Polen har redan en av Europas strängaste abortlagar och nu är det inte längre bara kvinnorna själva som är oroliga för framtiden, utan även polska läkare som öppet börjat kritisera lagstiftningen.

Vår korrespondent Thella Johnson rapporterar från en klinik i Warszawa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".