Ásta Guðrun Helgadóttir
1 av 3
Piratpartiets 26-åriga parlamentsledamot Ásta Guðrun Helgadóttir Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Sigmundur Davið Gunnlaugsson
2 av 3
Islands före detta statsminister Sigmundur Davið Gunnlaugsson porträtterad som en gris, med hans initialer och texten ”Avgå, tack!”. Bilden är från regeringsprotesterna i våras- Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Jens Möller. Sveriges Radios korrespondent Norge och Island. Ekot Sveriges Radio.
3 av 3
Jens Möller, Sveriges Radios korrespondent i Norge och på Island. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Söndagen 30 oktober. Programledare Olle Hägg

Valet på Island

Jens Möller: "Det har inte gått så bra för piraterna"
6:00 min

Island höll nyval i lördags efter en lång tid av politiskt tumult. Sveriges Radios korrespondent Jens Möller kommenterar resultatet.

Island har länge befunnit sig i politiskt tumult. Finanskrisen 2008 drabbade landet hårt och i april, efter Panama-avslöjandet, fick den dåvarande statsministern avgå. Han hade ljugit i TV om sin familjs tillgångar i skatteparadis. Massiva protester utbröt och ledde till att valet tidigarelades med ett halvår.

Piratpartiet nådde runt 20% i opinionsmätningar i veckan och det förutspåddes att en pirat-ledd regering kunde innebära nytt tänk vad gäller Islands förhållande till EU. Men det gick inte så bra för piraterna som väntat. Desto bättre har det gått för ett av de nuvarande regeringspartierna, konservativa Självständighetspartiet.

Samtal med Sveriges Radios korrespondent Jens Möller som bevakar Island, Norge och Västsverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".