Lärare och elever i Moskva
1 av 2
Historieläraren Jelena, 23, tog med sina 15-åriga elever Katja, Anna och Daria för att minnas Stalintidens offer i centrum av Moskva, ett sätt att undvika att något liknande händer igen. Ingen av dem känner något krigshot. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Vjateslav
2 av 2
Den 44-årige Vjateslav tycker att det största hotet är terrorismen, men många ryssar oroas över att det ska bli krig med ett annat land. Foto: Nikolaj Golovin

Krigshetsen och bunkerbyggandet i Ryssland

Krig och vapenskrammel utgör mycket av innehållet i Kreml-trogna mediers rapportering
5:52 min

Krigsretoriken breder ut sig i Ryssland. Nyhetskanalen Rossija24 sänder det dagliga programmet Vojna (Krig), bunkrar renoveras och företag som bygger skyddsrum påstår att efterfrågan ökar.

Det är lätt att få intrycket att Ryssland är hotat, att ett tredje världskrig är fullt möjligt och att hotet kommer från väst. Den känslan förstärks av uttalanden från makthavare och av medierapporteringen, men också av konkreta civilförsvarsövningar i tunnelbanan och av regelbundna uppmaningar att leta rätt på närmsta skyddsrum.

Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren rapporterar från Moskva om upprustningen och isoleringen i Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".