Minnesmärke i Gdansk efter Anna Walentynowicz, polsk Solidaritet-aktivist och ett av offren i flygkraschen i Smolensk 2010.
1 av 3
Minnesmärke i Gdansk efter Anna Walentynowicz, polsk Solidaritet-aktivist och ett av offren i flygkraschen i Smolensk 2010. Foto: Thella Johnson/SR
Jag vill ännu tro på att vi lever i en rättsstat”. Malgorzata Rybicka, änka efter politikern Arkadiusz Rybicki vars grav nu ska grävas upp.
2 av 3
Jag vill ännu tro på att vi lever i en rättsstat”. Malgorzata Rybicka, änka efter politikern Arkadiusz Rybicki vars grav nu ska grävas upp. Foto: Thella Johnson/SR
”Vi måste få veta om det faktiskt är min farmor i graven.” Piotr Walentynuwicz är barnbarn till Anna Walentynowicz som omkom i kraschen.
3 av 3
”Vi måste få veta om det faktiskt är min farmor i graven.” Piotr Walentynuwicz är barnbarn till Anna Walentynowicz som omkom i kraschen. Foto: Thella Johnson/SR

Jakten på sanningen bakom flygkraschen vid Smolensk

"Nu ska alltså alla offrens gravar öppnas. Det på order från den nya justitieministern."
10 min

Flygkatastrofen som inte släpper taget om Polen.

Reporter Thella Johnson.

Katastrofen som hemsöker Polen.

Så beskriver många den ödesdigra flygkraschen för sex år sedan utanför ryska staden Smolensk. Ombord på planet fanns en stor skara politiker, militärer och kyrkoledare. Och presidenten Lech Kaczynski. När hans parti Lag och Rättvisa nu sitter på regeringsmakten i Polen, med tvillingbrodern Jaroslaw Kaczynski som stark man på partiordförandeposten, så har dammluckorna till den här nationella tragedin öppnats med full styrka. Sanningen om Smolensk-kraschen har inte kommit fram, menar PiS-regeringen. Och i jakten på nya bevis går man brutalt fram. Offrens gravar ska grävas upp, utan att de anhöriga har någon talan. Här är vår korrespondent Thella Johnsons reportage från Gdansk, en stad där såren efter Smolensk nu rivs upp igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".