Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin om Sverige och världen – politik och trender, satir och analyser.
Foto: SR
Krönikör Nina Björk

Krönikör Nina Björk: Tidsandan talade genom mig

Nina Björk: "Jag hade en instrumentell och konkurrensinriktad syn på språk."
4:32 min

"Det var jag som argumenterade på ett sätt jag egentligen tycker är fel. My god!"

Jag heter Nina Björk. Föreställ er att följande dialog utspelas i ett hem mellan en förälder och ett barn när barnet ska bestämma vilket språk han ska läsa i sexan, tyska, franska eller spanska. Föräldern: ”Det är inte så många svenska elever som läser tyska längre, så det kan nog vara bra att kunna det, med tanke på jobb och sådär i framtiden”. Barnet: ”Nej. Språk har man ju för att kunna prata med människor och det finns många fler som pratar spanska i världen”.

Vem tycker ni har rätt inställning här?

Förälderns inställning att språk är ett medel för att kunna konkurrera på en framtida arbetsmarknad, eller barnets inställning att språk är till för att kunna prata med andra människor? Jag tycker att barnet har rätt. Men nu var det bara så att det var jag som var föräldern i det här samtalet. Det var jag som hade den instrumentella och konkurrensinriktade synen på språk. Det var jag som argumenterade på ett sätt jag egentligen tycker är fel. My god! Det var en poltergeist – tidsandan – som talade genom mig, som hade tagit över mitt sanna jag.

Jag försökte lösa det hela genom att genast tillgripa barns klassiska försvar: det är inte mitt fel, jag har bara hamnat i dåligt sällskap! Men när jag mötte motsatsen till det dåliga sällskapet, till tidsandan – när jag mötte min sons tanke om att saker och ting inte handlar om personlig vinning utan om möjligheten att kunna ingå i en gemenskap – ändrade jag mig genast.

Jag antar att jag – till skillnad från min son – hade lärt mig att tänka som man ska tänka i samhället idag. Och att han påminde mig om att allt man har lärt sig som modern samhällsvarelse inte är så bra. Till exempel är väl inte det här budskapet så bra (och jag citerar): ”Att vara nöjd räcker inte”. Det läste jag på en reklamaffisch i tunnelbanan för ett telebolag häromdagen.

De förklarade vidare i en filmsnutt: ”Det sägs så mycket. Att du ska nöja dig. Att du ska koppla ner, vara lagom, att du ska nöja dig. Nej! Att vara nöjd är inte nog. Det är inte nog med lagom. Nöj dig med mer. Nöj dig med mycket mer, nöj dig med hur mycket du vill. Mer! Mer! Mer! Hör du vad jag säger? Okey.”

Jo, jag hör vad du säger. Jag vet. Jag borde. Jag ska inte gå här och bara vara nöjd med min gamla mobiltelefon, som jag inte ens kan nå internet eller ta några bilder med. Jag vet. Jag borde skärpa till mig och bidra lite till det svenska samhällets tillväxt och jobbmöjligheter. Jag har lärt mig läxan: det går ju åt helskotta med landets ekonomi om jag går här och är nöjd och lätt och lagom och inte strävar efter mer, mer, mer.

Samma dag får jag ett brev från ett annat telebolag. Det är ett officiellt brev; det står inte ”Hej, Nina!” eller nåt sånt. Det står överst med fet text: ”Bekräftelse av ånger”. Det är för att jag faktiskt hade följt läxan och köpt lite mer, gjort någon uppgradering, men sen ångrade jag mig och ville ta tillbaka köpet. Och det har man ju faktiskt rätt att göra. Bekräftelse av ånger – är det inte en underbar formulering? Svart på vitt får jag min känsla officiellt bekräftad. Vi bekräftar att du ångrar att du har lärt dig läxan.

Bekräftade min ånger av inlärningen till tidsandan – det gjorde jag också till min son. ”Du har rätt, välj vilket språk du vill, till exempel det du kan tala med flest människor på och inte det du kan konkurrera på arbetsmarknaden med”.

Han valde tyska. Han börjar också lära sig att bli en god samhällsmedborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".