Ulrika Knutson
Krönikör Ulrika Knutson. FOTO: Jonas Ekströmer TT

Ulrika Knutsons krönika om tomtar

Ulrika Knutsons krönika om tomtar
5:03 min

Här kan du läsa Ulrikas Knutsons krönika

Jag heter Ulrika Knutson. Jag hoppas ni har haft en riktig Norén-jul. Lars Norén älskar julen. Så här skriver han i sin dagbok 2004:

"Julafton sexton personer här på middag. Den äldste var nittiotvå och den yngsta tretton. En stor fest av ljus och glädje."

 Märkligt. Men den hemska Norénjulen är ingen uppfinning av Lars Norén. Den är mycket äldre än så. Vi tycks ha ett behov av den. De vackraste sagorna i juletid utspelas mot en fond av ångest. Redan HC Andersen visste det. Han  förnedrar den malliga julgranen till en barrande rishög. Allt var uppdukat för Ibsen och Strindberg.

När krisar kärnfamiljen i Ett dockhem? På Julafton, förstås. Här kommer Nora, dignande under gran och barnens klappar. Här ska tindras. Men den förfalskade växeln ligger som en dynamitgubbe under ytan, och idyllen exploderar innan kvällen! Och Doktor Rank, den darrande syfilitikern, kastar begärliga blickar på Nora. En kär julgäst i varje hem.

 Strindbergs förhållande till julen var också hett. Han slarvade varken med pressyltan eller evangeliet. Och han trodde på tomtar.

1908 hade han flyttat in i Blå tornet på Drottninggatan 85. Det var ett toppmodernt hus med centralvärme och hiss - och egen hustomte.

  I pjäsen Svarta handsken tröstar Tomten den gamle författaren som bor i vindskammaren bland "gula blad i tusental". Tomten byter ut hans glasögon, så han skall se Skaparens mönster i pappershögarna. Den Gamle dör nöjd. Men i pjäsen Lycko-Pers resa dyker det upp en hemsk tomte som ser som sin uppgift att "straffa och belöna". Han ger klockaren skulden för att råttorna ätit upp gröten!

 Strindbergs tomtar kommer ofta med reverser och i säcken. Hotet om konkurs gjorde alla roller möra. Skyddsnäten var inte starka på Strindbergs tid. Det går en kall vindil genom rummen, som får julgransljusen att flämta efter syre.

Julen är alltså en tacksam fond för starka känslor, och nordiska författare är världsledande på jul. Det är inget att moralisera över. Vad skulle vi annars göra här uppe i norr under vintersolståndet? Dra något gammalt över oss? Nej. Vi äter fett, dricker det vi har, sjunger det vi kan, och eldar så många ljus vi törs. Också i poesin.

Den allra vackraste ångesten finns förstås hos Viktor Rydberg. Där skimrar den av rimfrost.

Förr läste jag Lille Viggs äventyr på julafton (1871) för mina systersöner. Deras ögon blev runda av fasa. På julafton sitter Lille Vigg ensam i stugan på heden, och längtar efter att mor Gertrud skall komma hem med grenljus och pepparkaka. De moderna barnen rös över gossen som snyftar av tacksamhet över sin enda julklapp - ett par raggsockor. I sagan medverkar också äckliga paddor, elaka fäder och snaskiga mödrar och annat som skrämmer dagens barn, bortklemade av Harry Potter.

Rydbergs egen barndom var nog rätt norénsk.

Men hans klassiska dikt Tomten är inte ångestladdad. Den gör själva existensen till en intressant gåta. Rydberg kallade tomtarna för "små positivister, släkt med Auguste Comte". De filosoferar över livets uppkomst, på gränsen mellan tro och vetande:

"Tomten lyssnar och halvt i dröm,

 tycker sig höra tidens ström.

 Undrar varthän den må fara.

 Undrar var källan må vara."

Gåtan löser han inte, men han pysslar oförtrutet vidare, av omsorg om folk och fä. När han lägger doftande klöver i krubban åt den gamla arbetshästen fulländar Rydbergs Tomte bilden av en - just det - riktigt god jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".