"Wow?!, var min första tanke. Jag hade ingen aning om att jag var med i ett sådant lotteri." Liisa Ronkainen kommer att få 560 Euro/månad.
1 av 4
"Wow?!, var min första tanke. Jag hade ingen aning om att jag var med i ett sådant lotteri." Liisa Ronkainen kommer att få 560 Euro/månad. Foto: Thella Johnson/SR
Olli Kangas, forskningsledare på Folkpensionsanstalten, Finlands socialförsäkringsmyndighet
2 av 4
Olli Kangas, forskningsledare på Folkpensionsanstalten, Finlands socialförsäkringsmyndighet Foto: Thella Johnson/SR
Politikerna i Finland vill testa om en ovillkorad basinkomst kan få in fler på arbetsmarknaden.
3 av 4
Politikerna i Finland vill testa om en ovillkorad basinkomst kan få in fler på arbetsmarknaden. Foto: Thella Johnson/SR
"Vi har ett eländigt problem med människor som är fast i bidragsberoende." Nationalekonomen Sixten Korkman intervjuas av Thella Johnson.
4 av 4
"Vi har ett eländigt problem med människor som är fast i bidragsberoende." Nationalekonomen Sixten Korkman intervjuas av Thella Johnson. Foto: SR

Medborgarlön på prov i Finland

8:58 min

Nu införs så kallad basinkomst för 2000 personer på försök i Finland. De får drygt 5000 kronor i månaden under två år, skattefritt och utan krav på motprestation. Kan det både minska byråkratin och öka utbudet av arbetskraft?

Reportage av Thella Johnson.

Spara till en semesterresa. Skaffa en ny tatuering. Börja arbeta idéellt. Vad skulle du göra om du varje månad fick en summa pengar av staten utan krav på någon motprestation? Det är precis vad en grupp på tvåtusen slumpmässigt utvalda arbetslösa finländare kommer att få in på sina bankkonton varje månad, närmare bestämt femhundrasextio euro, skattefritt och i två års tid med start nu på måndag den 9 januari. Det finländska "Basinkomst-experimentet" följs nu med spänning av politiker och nationalekonomer i hela världen.

Det som Finlands regering och socialförsäkringsmyndigheter vill utreda är om en summa pengar varje månad helt utan motkrav kan minska bidragsbyråkratin och locka ut fler på arbetsmarknaden.

Reportage av Thella Johnson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista