osttallrik
1 av 4
I menyn för endast 125 kronor ingår osttallrik som sig bör. Flera fransmän har flyttar hit till Donzy för att priserna i storstaden blivit för höga. Foto: Alice Petrén
Bar i Donzy
2 av 4
I baren sitter män som tänker rösta på Marine Le Pen. Här i Donzy röstar man sedan länge som hela riket. Foto: Alice Petrén
Borgmästaren i Donzy
3 av 4
Borgmästaren i Donzy tror att den stora utmaningen kommer efter valet när politikerna ska få igenom sin politik i parlamentet. Foto: Alice Petrén

I Donzy röstar fransmännen som Frankrike

11 min

Följ med till Donzy i Frankrike - staden där invånarna i tidigare val har röstat som hela Frankrike. Hur ser det ut inför det kommande valet?

Det är nu bara fyra veckor kvar till första omgången i det franska presidentvalet. Elva kandidater ställer upp och de två som får flest röster går vidare till slutduellen den 7 maj.

Temperaturen är hög - särskilt efter flera skandaler kring den som var storfavoriten - Francois Fillon.

Enligt opinionsmätningarna och vadslagningsbyråer är det för tillfället Nationella Frontens presidentkandidat Marine Le Pen och centerkandidaten Emmanuel Macron, som kommer att mötas om presidentposten.

Men vi har ju sett hur mätningar inte alltid stämmer, så Sveriges Radios tidigare Frankrike-korrespondent Alice Petrén gjorde som hon gjort inför flera tidigare presidentval, hon åkte till staden som röstar som fransmännen röstar - den lilla staden Donzy i Bourgogne.

Reporter: Alice Petrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista