Militär fångbuss i Minsk
1 av 2
Militära fångbussar dök upp lite varstans i Minsk under senaste protesthelgen. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Kravallpolis i Minsk
2 av 2
Kravallpolis i Minsk. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Enat motstånd i Moskva och Minsk

6:10 min

Flera hundra har gripits efter de landsomfattande protesterna i både Ryssland och Vitryssland. Protester som har samma rot - en dålig ekonomi, korruption och makthavare som inte presenterar några politiska visioner, som kan locka en ung generation.

En ung generation som vuxit upp med löften om stabilitet och stadig tillväxt, men som ser att de löftena inte hålls. Ovanligt många av dem som var ute på gatorna har inte upplevt något annat än de nuvarande presidenterna i de båda länderna.

I ryska medier kallas de youtube-generationen eftersom de får sina nyheter via sociala medier och inte alls tittar på den statskontrollerade tv:n.

De har också kontakter med varandra, i Minsk greps tillresta ryssar som tillhör aktiviströrelsen.

En effekt av protesterna verkar bli att de kylslagna relationerna mellan Moskva och Minsk nu är på väg att tinas upp. Imorgon träffas presidenterna i St Petersburg.

EU har krävt att alla fredliga demonstranter omgående släpps och hotat återinföra sanktionerna mot Minsk. Men Lukasjenko tycks nu överge sin flört med EU och att bryta landets isolering västerut och istället gå tillbaka till grannen i öst.

Mer om Maria Persson Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".