Martin Björkroth
1 av 3
Martin Björkroth är vice VD på truckfabriken UniCarriers i Mölnycke. Foto: Karin Wickström/ Sveriges Radio
Viktoria Jonsson
2 av 3
Viktoria Jonsson är produktionsledare på UniCarriers i Mölnycke. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
John Ragnmark och Anders Ode
3 av 3
John Ragnmark och Anders Ode på Mölnyckefabriken är nöjda att delar av produktionen tagits hem igen. Foto: Karin Wickström/ Sveriges Radio

Industrins flyttlass vänder hem igen

10 min

Den svenska industrins flyttlass har länge gått till låglöneländer och produktion och arbetstillfällen har strömmat från Sverige till länder i Baltikum, Östeuropa och Asien. Men nu börjar också flyttlassen gå i andra riktningen - tillbaka hem och forskare pratar om en gryende hemvändartrend bland svensk tillverkningsindustri.

Reportage Karin Wickström.

Karin Wickström har besökt trucktillverkaren UniCarriers i Mölnlycke med 250 anställda i fabriken, som efter att ha flyttat ut delar av sin produktion till lågkostnadsländer nu börjat flytta tillbaka delar hem igen. 

- Det fanns ett flockbeteende inom industrin som alla hakade på, att allt skulle göras i Kina, men så här i backspegeln var det kanske lite förhastat, säger UniCarriers vice vd Martin Björkroth.

- Under årens lopp har vi upptäckt att det kostat mer än vad vi räknat med och vi har även fått andra negativa konsekvenser i form av ökade ledtider, dyra transportkostnader och kvalitetsbekymmer med leverantörer som ligger långt bort, säger han.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista