Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin om Sverige och världen – politik och trender, satir och analyser.
Foto: SR
Johan Norberg om ekonomisk utveckling
Krönikör Johan Norberg: "I anonymiteten blir vi skamlöst ärliga"
5:29 min

Få opinionsundersökare eller analytiker trodde att Donald Trump skulle vinna presidentvalet. Han låg under ett par procentenheter bland annat efter rasistiska utfall och svarta väljare skulle ju mobilisera mot honom.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Men om vi hade konsulterat dataanalytiker hade dessa kunnat berätta att det fanns ett problem med den förutsägelsen. Vita amerikaners googlesökningar i flera swingstater antydde att de hade större rasfördomar än de uttryckte öppet, och svarta sökte inte efter information om väljarregistrering och vallokaler som de borde ha gjort om de tänkt rösta i den utsträckning de påstod sig planera.

Big data – konsten att utvinna kunskap och samband ur stora datamängder gör accelererande framsteg i takt med att vi sätter mer digitala avtryck i världen. Givet rätt mängd internetsökningar och rätt frågor finns det exempel på hur forskarna märkligt exakt kan förutspå en sjukdoms utbredning, brottslighet i ett visst område, ekonomisk aktivitet, eller självmord. När man studerar det förstår man IT-bolagens och forskarnas entusiasm lika mycket som man INTE förstår hur vi användare kan vara så oförsiktiga med vem vi ger tillgång till information.

I en ny bok om big data, "Everybody Lies" tar Seth Stephens-Davidowitz utgångspunkt i det faktum att vi alla ständigt polerar vår självbild och identitet. I vardagen och på sociala medier visar vi upp oss. Om du t ex gillar eller till och med delar den här krönikan på Facebook eller Twitter vet du att du samtidigt säger något till andra om dig själv, vad du tycker är intressant och vilka program du lyssnar på. Något ganska smickrande, skulle jag våga påstå.   

Men vad du söker efter på nätet är bara för dina ögon. I skydd av anonymiteten blir vi skamlöst ärliga, för att vi faktiskt behöver svar på våra frågor, eller för att finna andra som funderar på samma problem. Eller som terapi.

Det är därför vi ser så olika ut på sociala medier och i sökdatan. På sociala medier är vi alla en lycklig familj på semester, som äter exotisk mat och läser Nobelpristagare i litteratur. Men vi googlar i stället relationsproblem, kroppsnoja, ångest och skvaller.

Psykologer har alltid förklarat att problemet för vår självkänsla är att vi jämför hur det känns på insidan med andras utsida. I dag är problemet att vi jämför våra internetsökningar med andras statusuppdateringar.

Ta bara skillnaden i hur kvinnor talar om sina makar. På sociala medier toppas beskrivningen av maken som ”fantastisk”, ”söt” och ”min bästa vän”. I kvinnors anonyma sökningar är maken i stället ”en idiot”, ”irriterande” – eller möjligen ”bög”.

Även om man ska komma ihåg att det anonyma tenderar att gå mot det förbjudna, eftersom vi söker efter just sånt som det är jobbigt eller pinsamt att berätta för andra. Så sanningen om makens karaktär kanske ligger någonstans mellan Facebook och Google.

Men Stephens-Davidowitz visar genom lite dataanalys att vissa av de kvinnor som oroar sig över makens läggning kanske har en poäng, i alla fall i konservativa trakter. Det är markant färre som är öppet homosexuella i konservativa delstater i USA. Men det är lika många som söker efter gayporr och dubbelt så många som söker efter tester om huruvida de själva är homosexuella. Det är också där flest kvinnor försöker googla om maken i hemlighet föredrar män.

Även för dem som inte är kvar i garderoben eller tillhör en homofob opinion, kan big data avslöja skillnader i våra ljusskygga preferenser, och de publika liv som vi känner oss tvungna att leva.

Stephens-Davidowitz har noterat en märklig skillnad mellan vilka partners och vilken pornografi män söker efter. På dejtingsajter söker nästan alla efter smala kvinnor, men i skydd av anonymiteten är det mycket vanligare att de söker efter normala eller överviktiga kvinnor. Författaren menar att det tyder på att de egentligen är attraherade av större kvinnor, men vill dejta smala kvinnor för att det ger status och imponerar på deras vänner.

Det är också ett tragiskt sätt att gömma sig i garderoben.

Filosofen och författarinnan Ayn Rand brukade tala om ”social metafysik”. En social metafysiker agerar som om tillvaron främst består av andra människor och deras åsikter, och därför mest kämpar för att passa in.

Många ser risker med big data och det kan jag förstå. Men det mest obehagliga är nog att den avslöjar hur många som lever ett visst liv för att de tror att det förväntas av dem.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".