Explosion av atombomb
1 av 2
Vi har fått lära oss att kärnvapen är det mest fruktade vapnet som finns. Men hur fungerar det egentligen? Foto: U.S. Department of Energy/TT
Henrik Salander
2 av 2
Henrik Salander, tidigare svensk nedrustningsambassadör Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så kan kärnvapnen i världen minskas

9:56 min

För en vecka sedan provsprängde Nordkorea kärnvapen för sjätte gången, vilket ledde till starka reaktioner världen över. Provsprängningarna har hos många också väckt en slumrande oro för kärnvapen till liv.

Samtidigt ska Sverige ta ställning till om vi ska skriva under det FN-avtal som 122 stater röstade igenom i juli , däribland Sverige, som förbjuder kärnvapen. Men både FN och den svenska riksdagen är splittrad i frågan.

Så hur ska kärnvapenarsenalen kunna minskas, är det ens möjligt så som världen ser ut idag ?

Hör Henrik Salander, tidigare nedrustningsambassadör och generalsekreterare i Blixkommissionen mot massförstörelsevapen, om vilka vägar som finns att gå och vilka dom största stötestenarna är. Henrik Salander har representerat Sverige i många internationella förhandlingar om vapenkontroll och nedrustning. Han menar att fortsatta förhandlingar är enda vägen framåt, trots att spänningen i världen ökat och kärnvapennationerna inte längre visar något större intresse för att rusta ned.

Hör också Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen samt John Rydqvist, forskningsledare på FOI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".