Pirarucú är en av världens största sötvattenfiskar. I Amazonas försöker forskare och fiskare tillsammans rädda arten från att utrotas.
1 av 4
Pirarucú är en av världens största sötvattenfiskar. I Amazonas försöker forskare och fiskare tillsammans rädda arten från att utrotas. Foto: Bruno Kelly
Fiskaren Ivo Santos intervjuas av Latinamerikakorrespondent Lotten Collin
2 av 4
Fiskaren Ivo Santos intervjuas av Latinamerikakorrespondent Lotten Collin.
Längs floden lever många invånare på fiske. De transporterar fisken i frigolitlådor för att sälja inne i staden.
3 av 4
Längs floden lever många invånare på fiske. De transporterar fisken i frigolitlådor för att sälja inne i staden. Foto: Lotten Collin/SR
Ivo Santos visar det extra slitstarka nätet han använder för att fiska pirarucú. Under fiskesäsongen i september till oktober bor Ivo och de andra fiskarna på flytande träflottar i floden.
4 av 4
Ivo Santos visar det extra slitstarka nätet han använder för att fiska pirarucú. Under fiskesäsongen i september till oktober bor Ivo och de andra fiskarna på flytande träflottar i floden. Foto: Lotten Collin/SR

Amazonas drottning, jättefisken Pirarucu ska räddas

7:53 min

I Amazonas sätter snart det årliga fisket av Pirarucu snart igång. Pirarucu är en av världens största sötvattensfiskar - den kan bli 3 meter lång – och har dom senaste åren blivit alltmer populär även utanför Amazonas, där den är en traditionell delikatess.

Men den ökande efterfrågan har lett till att pirarucun riskerar att bli utfiskad och forskare försöker nu hitta sätt att rädda bjässen.  

Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin följde med ut på regnskogens floder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".