Costas Douzinas
1 av 2
Costas Douzinas, parlamentsledamot för regeringspartiet Syriza, jämför det som hänt i Grekland de senaste åren med ett klassiskt dilemma ur en av alla grekiska tragedier. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio
Atenbon Thenoni Karkoulia
2 av 2
- Jag röstade på Syriza, men de har visat sig vara precis som alla andra partier, säger Atenbon Thenoni Karkoulia (till vänster). Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio

Grekisk politik – en klassisk tragedi

7:52 min

I Grekland är landets premiärminister Alexis Tsipras nu den grekiska politiker som lyckats sitta kvar längst som regeringschef sedan den ekonomiska krisen startade för sju år sedan.

Nu har den 43-årige vänsterledaren som mål att också bli den premiärminister som tar Grekland ur krisen - bort från de senaste årens alla räddningspaket och nödlån.

Men det politiska priset för honom och hans parti Syriza har varit högt med drastiskt fallande opinionssiffror. De senaste två åren har regeringen genomfört en politik som går rakt på tvärs mot vad de själva tror på.

Hur rättfärdigar man det i väljarnas ögon? Sveriges radios korrespondent Johanna Melén har träffat professorn och parlamentsledamoten för Syriza som jämför det som hänt i Grekland de senaste åren vid ett klassiskt dilemma i en av alla grekiska tragedier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".