Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin om Sverige och världen – politik och trender, satir och analyser.

Johan Norberg om Ayn Rands roman Atlas Shrugged

Johan Norberg om Ayn Rands roman Atlas Shrugged
5:23 min
Johan Norberg. Foto: Nathalie Besèr/Sveriges Radio
Johan Norberg. Foto: Nathalie Besèr/Sveriges Radio

Här kan du läsa Johan Norbergs text.

Men vem är John Galt? Är han en befriare eller en förstörare? Är frasen ”Vem är John Galt?” bara ett slanguttryck eller ruvar den på hemligheten om varför världens motor håller på att rosta samman?

Det är nu 60 år sedan den frågan ställdes första gången, i Ayn Rands roman Atlas Shrugged. En dystopi om en värld som håller på att gå under, där de kreativa i näringsliv och kultur försvinner en efter en, och en allt mer auktoritär stat pressar de kvarvarande allt hårdare.

Det är något märkligt med Och världen skälvde, som den heter i svensk översättning. Den dömdes ut av de flesta redan 1957, men fortsätter att influera ständigt nya generationer.

Det är en filosofisk thriller på nästan 1 200 sidor, där karaktärerna har väldigt svårt att inte avbryta cocktailpartyn och radiosändningar med långa tal. Kritiker från höger till vänster var obarmhärtiga, både mot att huvudpersonerna framstod som moralfilosofiska idéer på två ben, och mot att Rand förespråkade egoism.

Det finns ingen författare som är så avskydd bland dem som aldrig har läst henne. Har ni inte vuxit ifrån henne än? undrar de.

Tydligen inte. En undersökning visade att det är den bok som influerat amerikanska läsare mest efter Bibeln. Både Ronald Reagan och Hillary Clinton började sin bana som Ayn Rand-fans och hon är närmast husfilosof bland techentreprenörerna i Silicon Valley. Här i Sverige har alla från centerledaren Annie Lööf till rapparen Silvana Imam berättat att de har influerats av Rand.

”Varför är Ayn Rand så populär?” som BBC frågade häromåret.

Ett skäl är att hon är en av få författare som skildrar drama och hjältemod i affärslivet. Hennes slutsatser må påminna om vilken liberal ekonom som helst, men medan de tänker på handel och produktion i termer av modeller och statistik gjorde hon det med passion och romantik. Och som många entreprenörer har påpekat är det ju drömmarna som driver dem, inte efterfrågekurvorna.

Atlas Shrugged är ”Näringslivets kultbok” som Dagens Industri har konstaterat.

Men Rand har gott om företagare även i skurkgalleriet. De lipsills-kapitalister som springer till staten och tigger stöd och tullskydd så fort det går dåligt. Det känns igen i en tid då banker har slarvat bort andras pengar och sedan räknar med att staten ska fylla på valven igen. Som The Economist har noterat peakar försäljningen av Atlas Shrugged varje gång den amerikanska staten ger ett nytt räddningspaket till marknadsaktörer som misslyckats.

Mest kontroversiell var Rand när hon uttryckligen talade för egoism, eftersom vi förknippar det med hänsynslöshet och amoral. Men hennes upplysta egoism hade udden riktad mot socialismen och religionen, och alla de idéer som bara såg individen som medel för något större. Varje människa är ett självändamål, menade hon, och inte ett medel för andra.

Det var uppseendeväckande, särskilt när hon på det konservativa 50-talet menade att även kvinnor skulle få leva för sin egen lycka, och hade rätt till yrkeskarriär och sexuell frihet.

Vissa förstår inte hur man kan bygga en filosofi på att vi ska vara själviska när det ändå är det vi är, av oss själva. Men vi lever inte automatiskt för våra egna värden. Vi flyter med och anpassar oss efter andras förväntningar. Det är betydligt svårare att ta reda på vem man är, vad man är bra på och vad man trivs med, och leva efter det, när kompisar, kolleger eller hela kulturen tycker tvärtom.

Det är kanske därför många talar om Rand som någon man växer ifrån. För vi börjar livet med vilda drömmar och en öppen horisont, men efter tillräckligt många hårda slag av verklighetens kontorspolitik, grupptryck och sociala koder, formas vi om till mer desillusionerade, fogliga cyniker.  

Det är då Ayn Rand fortsätter att tala till det där unga som fortfarande finns någonstans i vårt inre och påminner oss:

”Låt inte din inre glöd falna, låt inte den ena oersättliga gnistan efter den andra falna i det ungefärligas hopplösa träsk av inte-riktigt, inte-ännu, inte-alls. Låt inte hjälten i din själ gå under i ensam och hopplös längtan efter det liv du förtjänade men aldrig lyckades uppnå. Kontrollera din väg och innebörden i din strid. Världen du önskade går att vinna, den existerar, den är verklig, den är möjlig, den är din.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".