Krönikören Katarina Barrling
Krönikören Katarina Barrling Foto: Olle Hägg

Katarina Barrlings krönika om Sverigebilden

5:11 min

"Vad är egentligen en korrekt bild av vårt land?"

Jag heter Katarina Barrling.

Sverigebilden - den har haft det litet motigt den senaste tiden. Inte nog med Donald Trump, och utländsk press, nu har även en av Sveriges verkligt officiella företrädare, ambassadör Håkan Juholt på Island, väckt uppståndelse genom att uttrycka sig negativt om Sverige. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke beskriver uttalandet som anmärkningsvärt. Och påpekar att det är ambassadörers uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen.

Att det är ambassadörers uppgift att främja vårt land i världen vet alla. Men vad är egentligen en korrekt bild av vårt land? Och är det så självklart att en korrekt bild är positiv? Sverigebildsstrategerna borde nog fundera igenom den frågan.

För att en solig Sverigebild skall uppfattas som trovärdig, kan verklighetsbilden inte vara att det ösregnar i Sverige. Så har striden också kommit att stå om just verklighetsbilden. Men ju mer komplicerad verkligheten blir, desto mer förenklad görs den. Diskussionen om fakta, fake news och faktaresistens, behandlar inte sällan sanningen som vore den lika lättfångad som ett svar i Vi i Femman.

För den som längtar efter en mer intelligent verklighetsbild, återstår snart bara konsten. Och satiren. Som Kjell Espmarks nyutkomna bok Resan till Thule. Espmark erbjuder en träffande beskrivning av hur nationsbilder skapas. Och det gör han genom att beskriva en fransk upplysningsmans forskningsresa i det avlägsna landet Thule.

Thule är ett modernt land i norr, ett rike där de franska upplysningstänkarnas idéer förefaller fullt ut tillämpade, utan att Thuleborna verkar ha läst ett ord av vad de skrivit. Thule är ett land som trots att det suddat ut varje spår av religion, ändå ser som sitt uppdrag att frälsa världen. Där folket, trots att det inte tror på Gud, tror på existensen av en osynlig hand, som löser gemensamma angelägenheter på ett ekonomiskt effektivt sätt. Ett rationellt land, där inte bara religionen, utan också kulturdepartementet, är bortrationaliserade.

Thule har även ett framstående Fredsforskningsinstitut. Där tillverkas kanoner, vars förödande eldkraft är världsberömd. Men den som tror att kanonerna skulle vara krigsmaskiner tar allt miste - i köpeavtalet anges nämligen att kanonerna inte får användas i krig. För kanonernas syfte är att skapa "stabil fred". Och landet Thule torde veta hur man gör det, eftersom det är Thule som uppfunnit freden. Så är fred också landets näst största export, "efter samvete men före sill".

Espmarks upplysningsman noterar att det är något konstigt med Thulebornas ögon. Alla skelar. Han får sedermera veta att skelandet beror på att alla Thulebor hela tiden sneglar på varandra. Det gör de för att alltid veta vad de andra tycker: "ett ovärderligt instrument inte minst för den politiska orienteringen". Och nödvändigt för att veta exakt när det är dags att byta åsikt.

Att Thulebilden är allvarliga saker blir vår franske forskare varse när han skall åka hem: det utbryter tumult då värdarna inser att han löpande skickat hem sina rapporter per brev, utan möjlighet till justering från Thules sida, för den händelse forskaren nu skulle ha fått ett ofördelaktigt intryck av sitt besök.

Thules fysiska landskap uppvisar stora likheter med Island, ambassadör Juholts nuvarande hemvist. Men det mentala landskapet, det påminner om - just det - Sverige.

Med tanke på hur mycket vi svenskar tycker om att tala om oss själva, och vår roll i världen, är det märkligt att vi inte talar mer om Espmarks bok. Man kan undra varför. Det kan väl inte vara så att vi tycker det är besvärande att blicka rakt in i våra skelande ögon?

Om någon i utlandet skulle känna igen Sverige i landet Thule, vore det förstås illa. I alla fall för Sverigebilden. Men för Sverige vore det kanske inte så skadligt att känna igen sig ändå? Åtminstone inte om man tror att ett land också främjas av en viss självinsikt. Även den som inte smickrar den egna självbilden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista