Alltinget på Island
Alltinget på Island Foto: Lisa Bergström

Valet i politikerföraktets Island

5:38 min

På Island är ännu inte alla röster räknade än efter gårdagens nyval, men ett preliminärt resultat finns och vår korrespondent Jens Möller ger en direkrapport

Det här är det andra valet på ett år, utlyst efter ännu en politisk skandal, den här gången var det anklagelser mot statsminister Bjarni Benediktsson som ska ha försökt mörka sin pappas nära koppling till en dömd pedofil, som fick koalitionsregeringen på fall.

Men Island har präglats av politisk instabilitet och inte minst av stort politikerförakt ända sen landets banker kraschade i samband med finanskrisen för snart tio år sen.

Nu ser det ändå ut som om den avsatte statsministern Bjarni Benediktssons Självständighetsparti blir största parti - hur kan det komma sig att han får förnyat förtroende av väljarna? Och hur har det här omvittnade politikerföraktet avspeglat sig i valresultatet?

Samtal med vår Nordenkorrespondent Jens Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista