Gay-diskoteket Moonlight i Indonesien
1 av 3
På det hemliga gay-diskoteket Moonlight kan hbtq-personer för några timmar vara den de är. Foto: Margita Boström/ Sveriges Radio
talespersonen Ismail Jusant för den nu förbjudna islamistgruppen Hizb ut-Tahrir
2 av 3
Vårt mål är sharialagar i hela landet, säger talespersonen Ismail Jusant för den nu förbjudna islamistgruppen Hizb ut-Tahrir. Foto: Margita Boström/ Sveriges Radio
Sydney Jones en av Asiens främsta researcher på religiösa konflikter och terrorister.
3 av 3
Sydney Jones en av Asiens främsta researchers på religiösa konflikter och terrorister. Foto: Margita Boström/ Sveriges Radio

Ökad förföljelse av hbtq-personer i Indonesien

9:00 min

Indonesien med sin 260 miljoner stora befolkning är världens befolkningsmässigt största muslimska land, men har alltid utövat en moderat form av islam. Många befarar nu att det är på väg att ändras och det finns flera tecken på att hårdföra radikala muslimska grupper blivit alltmer aktiva i landet.

Utgången av guvernörsvalet i Jakarta tidigare i våras är ett exempel på hur dessa islamistiska grupper blev ett verktyg för politiker som ville ha bort den kristna kinesiskt etniska och mycket populära guvernören. Och så blev det.

Den mest hårdföra av dessa grupper, Hizb ut-Tahrir är nu förbjuden i landet, men de kommer fortsätta sin kamp för att införa sharialagar i hela landet, säger dess talesperson till vår korrespondent.

Ett annat tecken på det hårdnande klimatet är att räder mot hbtq-personer i Indonesien blivit allt vanligare. Rädslan bland hbtq-personer i Indonesien växer nu, trots att det inte finns någon lag som förbjuder homosexualitet. Många gömmer sig och vågar inte visa sin kärlek ute, men på något av Jakartas hemliga gay-discon kan de under några timmar bara få vara sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista