Utdelning  av flaggor inför söndagens demonstration.
1 av 2
Utdelning av flaggor inför söndagens demonstration. Foto: Margareta Svensson/ Sveriges Radio
Marcel Freserius och Jesús Altabella firade Kataloniens självständighetsförklaring i Barcelona.
2 av 2
Marcel Freserius och Jesús Altabella firade Kataloniens självständighetsförklaring i Barcelona. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Godmorgon, världen! söndag 29 oktober med Pia Fridén

Krisen i Katalonien

7:54 min

Katalonien har nu, nästan en månad efter folkomröstningen den första oktober, fått se sin dröm om självständighet fullständigt slås i bitar .

För när Kataloniens ledare Carles Puigdemont till slut utropade självständighet i fredags, svarade den spanska regeringen med att upplösa regionparlamentet, med hjälp av artikel 155 i författningen, precis som man hotat att göra.

Puigdemont och hans vice president har avsatts och Katalonien styrs nu officiellt av Spaniens vice premiärminister. Även de flesta ledamöterna i det katalanska parlamentet fråntas sina uppdrag, liksom chefen för Kataloniens polisstyrka och premiärminister Mariano Rajoy har utlyst nyval i regionen till den 21 december. Hur kan Katalonien tänkas svara på centralregeringens åtgärder? Och vad innebär den här ökade polariseringen?

Vår  Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson rapporterar direkt från Barcelona, där demonstrationer väntar klockan 12 idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista