Hvb-hem i Nacka
1 av 4
Shitshah Gholamnabi, Jenni Wamfors och Sayed Abbas Mosai, anställda och boende på ett hvb-hem i Nacka. Foto: Karin Wickström/ Sveriges Radio
Jennie Sandell
2 av 4
Jennie Sandell bor nära hvb-hemmet i Nacka. Foto: Karin Wickström/ Sveriges Radio
Jan-Eric Jansson
3 av 4
Jan-Eric Jansson, kommunalråd i Nacka. Foto: Karin Wickström/ Sveriges Radio
Klas Borell
4 av 4
Klas Borell, professor i sociologi och socialt arbete verksam vid Högskolan i Jönköping Foto: Maria Jacobsson

Grannprotester - vad händer sedan?

10 min

Att grannar oroar sig och protesterar mot att sociala verksamheter - som t ex hem för psykiskt sjuka, hvb-hem eller flyktingboenden - ska etableras i deras bostadsområde är ett återkommande fenomen, som det rapporteras om med jämna mellanrum.

Fenomenet brukar kallas för Nimby - en förkortning av "not in my backyard", dvs protester som inte vänder sig mot verksamheten som sådan, utan mot att den ska ligga just där, i det egna bostadsområdet.

Och enligt forskningen följer sådana här protester ofta samma mönster, oavsett vilken verksamhet det gäller. Så - hur ser dom här mönstren ut och vad händer sedan, när verksamheten som protesterna gällt väl etablerats?

Hör bland andra Klas Borell, professor i sociologi och socialt arbete verksam vid Högskolan i Jönköping, Jan- Eric Jansson, kommunalråd i Nacka och Jenni Wamfors, enhetschef för ett HVB-hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista