Jägaren Teo Tavares berättar för biologen Lisley Leme hur de allt mer extrema våt- och torrperioderna påverkar djur och växter.
1 av 5
Jägaren Teo Tavares berättar för biologen Lisley Leme hur de allt mer extrema våt- och torrperioderna påverkar djur och växter. Foto: Lotten Collin/SR
Biologen Lisley Leme kartlägger vilka platser som jägarna i naturreservatet använder mest. På så vis kan hon se ifall djuren är hotade. Jägaren Teo Tavares (t.h) guidar.
2 av 5
Biologen Lisley Leme kartlägger vilka platser som jägarna i naturreservatet använder mest. På så vis kan hon se ifall djuren är hotade. Jägaren Teo Tavares (t.h) guidar. Foto: Lotten Collin/SR
Sjön Amanã blev ett naturreservat för 20 år sedan, och vårdas av det brasilianska forskningsinstitutet Mamirauá. De arbetar tillsammans med lokalbefolkningen för att bevara den biologiska mångfalden.
3 av 5
Sjön Amanã blev ett naturreservat för 20 år sedan, och vårdas av det brasilianska forskningsinstitutet Mamirauá. De arbetar tillsammans med lokalbefolkningen för att bevara den biologiska mångfalden. Foto: Lotten Collin/SR
Årets torrperiod är värre än vanligt. Det är svårt för invånarna vid sjön Amanã att sälja sin fiskfångst eftersom floden - den enda transportvägen - blivit för grund.
4 av 5
Årets torrperiod är värre än vanligt. Det är svårt för invånarna vid sjön Amanã att sälja sin fiskfångst eftersom floden - den enda transportvägen - blivit för grund. Foto: Lotten Collin/SR
Maria Ducarmos hus svämmades över under regnperioden. Odlingarna förstördes helt.
5 av 5
Maria Ducarmos hus svämmades över under regnperioden. Odlingarna förstördes helt. Foto: Lotten Collin/SR

På jakt efter den biologiska mångfalden i Amazonas

9:44 min

På måndag inleds FN:s klimatmöte i Bonn, då världens ledare samlas för att diskutera den globala uppvärmningen. En av de regioner som redan nu märker av klimatförändringarna är Amazonas, där extrema väderförändringar utgör ett hot mot både människor och djur.

Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin reste till naturreservatet Amanã mitt i regnskogen, där forskare och lokalbefolkning tillsammans kämpar för att rädda den biologiska mångfalden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista