I souvenirstånden i Belgrad säljs tröjor som hyllar Ratko Mladić, åtalad bland annat för folkmord i Srebrenica.
1 av 2
I souvenirstånden i Belgrad säljs tröjor som hyllar Ratko Mladić, åtalad bland annat för folkmord i Srebrenica. Foto: Johanna Melén/SR
- Det fullkomligt skriker partiskhet om krigsförbrytartribunalen i Haag, säger Čedomir Backović, biträdande minister vid Serbiens justitiedepartement. Foto: Johanna Melén/SR
2 av 2
- Det fullkomligt skriker partiskhet om krigsförbrytartribunalen i Haag, säger Čedomir Backović, biträdande minister vid Serbiens justitiedepartement.

I Serbien ses krigsförbrytarna som hjältar

10 min

I veckan väntas domen mot den bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladić, åtalad bland annat för folkmord i Srebrenica.

Domen blir en av de sista stora som levereras av FN:s krigsförbrytartribunal för forna Jugoslavien. Vid årsskiftet läggs domstolen, med säte i Haag, ner.

Men trots omfattande bevisning och tusentals vittnesmål om grymheterna under krigen på 90-talet är misstron mot domstolen mycket stor, inte minst i Serbien. Och de som återvänder hem efter avtjänat straff behandlas i många fall som hjältar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".