Miljöpartiets ödesfråga: de ensamkommande flyktingarna

4:37 min

Hur ska det gå för de ensamkommande? Och hur ska det gå för Miljöpartiet, vars vallöften pulvriserats i den brutala verkligheten i Rosenbad. 

Margit Silberstein funderar över ödesfrågan för Miljöpartiet.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Hur ska det gå för de ensamkommande? Och hur ska det gå för Miljöpartiet, vars vallöften och kolbitar pulvriserats i den brutala verkligheten i Rosenbad. De ensamkommandes öde är avgörande, inte bara för ungdomarna själva, utan också för Miljöpartiets framtid.

Gröna väljare grät med Åsa Romson den dagen i november 2015 när Miljöpartiet gick med på att göra om svensk asylpolitik till en av EU:s strängaste. Det har avspeglats i opinionsmätningarna, som ropar ut kris. Regerandet har brutit ner de gröna, som idag har bilan, fyra procentspärren, hängande över sig. Det är ett knappt år kvar till valet och miljöpartisterna måste få det gröna att skimra igen så att de som törstar efter att rädda världen inte kanaliserar sitt engagemang hos någon annan. T ex Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ.  

Därför är Gustav Fridolin och Isabella Lövin tvungna att bekämpa Socialdemokraterna i regeringen så att de ensamkommande ungdomarna får sin sak prövad utifrån hur gamla de var när de kom hit – det som striden gäller. Det vore den upprättelse som Miljöpartiet behöver för att väljarna ska känna ett litet hopp igen för sitt gamla parti, som en gång gnistrade så knallgrönt. När flyktingpolitiken var en av juvelerna – en fråga av kött och blod, som fick många medlemmar och gräsrötter att bli miljöpartister en gång i tiden.

Efter att kolbiten blev ett hån och flyktingpolitiken en hjärtskärande historia sörjd av många, vingklipptes Miljöpartiet, som nu försöker mejsla fram en ny identitet och en annorlunda självbild. Isabella Lövin, som säger att miljöpartisterna ska vara visionära realister, gör vad hon kan för att pränta in att det är miljö- och klimatpolitiken som gäller, det är högst upp på den gröna agendan. Men klimatet är otydligare, svårare att ta till sig, än frågor som är mera på liv och död, här och nu. Utbildningsministern Gustav Fridolin vill förstås profilera partiet på skolan, men den spricker inte ut i grönt. Den kan lika gärna vara röd eller blå eftersom alla vill göra skolan till sin.

Så hur ska det gå för de ensamkommande? Vad säger Socialdemokraterna? Retoriken hos de främsta företrädarna har hårdnat ju längre tiden har gått. Ledorden är ordning och reda. Och att Sverige inte kan ha generösare regler än övriga EU. Det skulle skicka fel signaler och antalet asylsökande, som nu anses vara nere på hanterbara nivåer, skulle öka igen. Men de ensamkommande är ett trauma även inom Socialdemokratin om än inte av samma magnitud som för de gröna. Det kokar i partiet, säger en socialdemokrat till mig. I riksdagsgruppen kryllar det av ledamöter som kräver en mjukare hållning och ute i landet är det mobilisering för de ensamkommande. Det handlar också om självbilden. Vilket parti vill Socialdemokraterna vara? Vill de framstå som de hårdnackade i kampen mellan ont och gott. Det är ju ett sätt att bildsätta, som det brukar heta, och som många socialdemokrater oroar sig för.  

Kremlologerna jag talat med skönjer en kompromiss i sikte inom kort mellan de gröna och röda i Rosenbad. Det ligger i bådas intresse. Stefan Löfven är mån om att hålla ihop sitt parti – och sin regering, han snuddar ju snart vid mandatperiodens målsnöre. Miljöpartiet har stannat kvar i regeringen i blod, svett och tårar för att visa att de kan regera och att de gör skillnad – t ex när det gäller flyktingpolitiken. Utan oss kan Socialdemokraterna göra upp med Moderaterna har varit en bevekelsegrund.  

En seger för miljöpartisterna skulle få dem att utropa att humanismen och solidariteten har vunnit. Med de orden, som ger ett eko av vad Miljöpartiet en gång ville vara, kan de gröna halka in på banan igen.

Margit Silberstein

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista