Forskaren Emma Frans ser en tendens till att formatet styr innehållet, istället för tvärtom.
1 av 2
Forskaren Emma Frans ser en tendens till att formatet styr innehållet, istället för tvärtom. Foto: SR/Vendela Lundberg
Lisa Stenvinkel är med och arrangerar TedXStockholm.
2 av 2
Lisa Stenvinkel är med och arrangerar TedXStockholm. Foto: SR/Vendela Lundberg

Fenomenet Ted Talk - där vetenskap blir underhållning

9:35 min

Föreläsningsformatet Ted Talk har blivit enormt populärt med sina positivt laddade föredrag från entreprenörer, forskare och kändisar.

18 minuter långa föredrag, laddade med positiva budskap om en bättre värld. Så lyder affärsidén med TED, en stor konferens med rötter i Kalifornien i USA, vars föredrag med entreprenörer, kändisar och forskare har varit en succé i mer än tio år.

I Sverige fick vi en Ted Talk-stjärna genom Hans Rosling, den världskända läkaren och professorn, som fick miljontals människor att titta på påhittiga grafer om hur världen fungerar. Fenomenet med de här virala föreläsningarna har blivit så stort att konferensen har ynglat av sig, som i förra veckan när en svensk mindre upplaga anordnades.

Men hur kommer det sig att ett berättarformat som inte tar någon ställning, varken politiskt eller religiöst, får ett så stark genomslag i en tid av klick och likes? Hör vetenskapsjournalisten och forskaren Emma Frans, TedXStockholm-arrangören Lisa Stenvinkel och författaren och journalisten Katrine Marcal om fenomenet där forskning blir underhållning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".