Lotta Erikson
Lotta Erikson Foto: Anders Diamant/SR

Lotta Erikson kåserar om yrkestitlar som kommer och går

4:49 min

"Struktören ska få dig att prioritera och göra det viktigaste först."

Ibland funderar jag över den märkliga tid vi lever i. Vad är det egentligen för era?

 

Ett tecken på tiden är förstås vilka yrken som försvinner och vilka nya titlar som dyker upp.

Ett yrke som Statistiska Centralbyrån har tagit bort i sin kategorisering är körsnär, sy i päls är inte längre riktigt comme il faut.

Enligt en framtidsforskare är däremot  några nya yrken  vi kan räkna med till exempel;  Humordirektör –smörjer det sociala samspelet och ser till att alla medarbetare är passionerade och engagerade. 

Virtuell föredragshållare –  Ständigt programmerad med nya trender, insikter och inspirerande one-liners  

Paradigmbrytare – Besvärliga personer som tvingar organisationer att se saker ur nya perspektiv.

 Och sist men inte minst struktör.

 

Struktör inte stuckatör. I den gamla hantverkstiden fanns ju stuckatörer, de såg till att det blev lite fint i lägenheter och på hus. De arbetade med gips och sten. Ganska konkreta saker.

Struktören däremot ska arbeta med att strukturera dig. Här är det så att säga mer på pratnivå. Struktören ska få dig att prioritera och göra det viktigaste först. Det här en allt större en nisch där folk försörjer sig och på den större statliga arbetsplats jag är bekant med anlitas just struktörer. De strukturerar medarbetarna. Cheferna kan inte stå för strukturen de måste ju gå på möten. Vad de gör på alla möten är antagligen ett av vår tids större mysterier. Det kan vara så att en särskild sorts homo byråkratis håller på att utvecklas.  

Den här nischen, med struktörer och liknande, växer lika fort som stuckatörerna blev fler i slutet av 1800-talet. En organisation som håller kurser för anställda på högskolan annonserar om att de som gått deras kurser lärde sig läsa all text två gånger. I vår  tid kan man alltså ta ett par tusen i timmen för att förklara för folk att det är bra att de läser igenom texter ordentligt. Håll i era pengar. Här får ni kortversonen av mig.; läs igenom de texter ni får, gör sedan det viktigaste först.

 

En del säger att vi lever i en IT-era men jag undrar om vi inte lever i ett byråkratins kejsarrike.

Kan inte låta bli att associera lite till det tidiga Sovjetunionen. Det nya språket, de påhittade begreppen, ritualerna,  HR avdelningarna som vår tids högsta sovjet,

deras klädkoden uniform, lätt unisexanstruken, med rena och hela bomullsskjortor.

Linjeorganisationen som vår tids demokratisk centralism. Man måste följa order uppifrån, allt förklätt till upphöjd godhet och  naturligtvis för allas bästa.

Tjänstgöringsplaner och styrdokument som vår tids fem-årsplaner, och precis som då nickar alla bara med hur det än år. Femårsplanerna måste ju hållas oavsett hur det är i verkligheten. Det växte ingenting på åkrarna men ändå sa man i att det var fullt i förråden, annars kom det en kommissarie eller i vår tid, gud bevars, kanske en struktör.

 

HR  förresten. Förr i tiden stod ju det för Human Rights. När blev det istället Human Resource? Kanske ett tecken på att tiderna har förändrats. Funderar på det och om det inte är dags att skaffa mig en ny titel. Kanske ska satsa på akrobatör, jonglör och sist men inte minst humordirektör

 

Trevlig söndag.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista