Beverly Milton-Edwards
1 av 2
Professor Beverly Milton-Edwards ledde själv de förberedande samtalen mellan israeler och palestinier inför Camp David-förhandlingarna år 2000.
Bitte Hammargren, som är mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, menar att EU nu måste ta över USA:s medlande roll i konflikten.
2 av 2
Bitte Hammargren, som är mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, menar att EU nu måste ta över USA:s medlande roll i konflikten.

Behövs det en ny medlare till Israel-Palestina konflikten?

6:31 min

Den amerikanske presidenten Donald Trump chockade världen med sitt tal i veckan där han berättade om beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden dit.

Ända sedan 70-talet har USA haft en ledande roll i fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna. Nu menar bedömare världen över att president Trump har förbrukat landets förtroende och inte längre kan medla i den infekterade konflikten. Men vem eller vilka tar över då?

Hör professor Beverly Milton-Edwards, Brookings Institute i Doha, och Bitte Hammargren, mellanösternexpert på Utrikespolitiska Insitutet, resonera om vad som händer nu i konflikten mellan Israel och Palestinierna.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista