Matti berg i tårar efter domen. Foto: Anne-Ravna Allas7 Sameradion & SVT Sápmi
1 av 3
Matti berg i tårar efter domen i tingsrätten. Foto: Anne-Ravna Allas7 Sameradion & SVT Sápmi
JK Anna Skarhed och Girjas ordförande Matti Berg under hovrättsförhandlingarna i Umeå i Girjasmålet
2 av 3
JK Anna Skarhed och Girjas ordförande Matti Berg under hovrättsförhandlingarna i Umeå i Girjasmålet. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
Girjas samebys område
3 av 3
Girjas samebys område. Grafik: Liv Widell /Sveriges Radio

Samisk kamp mer juridik än politik

10 min

100 år efter att den organiserade samiska mobiliseringen tog fart på allvar avslutades i veckan hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade målet där samebyn Girjas stämt svenska staten.

Tvisten handlar om vem som ska få bestämma över småviltsjakten och fisket i fjällen och är en av flera nu aktuella markrättighets konflikter med samiska intressen som utspelar sig i domstolarna och i myndighetskorridorerna.

– Vi har väl kommit till någons slags brytpunkt. Vi har väl nått en gräns, vi har nått taket. Vi måste ta strid för att över huvudtaget fortsätta existera som ett urfolk, säger Girjas ordförande Matti Berg.

Samtidigt är det i den nationella svenska politiska debatten förhållandevis tyst kring Europas enda urfolk trots att deras krav på markrättigheter är tydligare än på länge.

– Just frågor om samiska markrättigheter är ju inget som det går höga debattvågor kring i riksdagen, säger statsvetaren och biträdande professorn Simon Matti vid Luleå tekniska universitet.

Varför ser det ut så?

– Ja, det enkla svaret är att ju för att samerna är en liten grupp. Och politiker är rationella och går dit rösterna finns helt enkelt, säger Simon Matti.

Reportage om den samiska mobiliseringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".