Margit Silberstein
Margit Silberstein. Foto: Mattias Ahlm

Margit Silberstein om det politiska året

4:58 min

Här kan du läsa Margit Silbersteins text.

 Året slutar med en cliffhanger. Vad är Centerns val? Att ställa sig på ensamkommande ungdomars sida – eller att skyla oenigheten i Alliansen? De andra tre allianspartierna har redan bestämt sig: De avvisar regeringsförslaget om en ny chans för ensammande. Centern, med Alliansens mest generösa i flyktingpolitik, vacklar. En sak är säker. Socialdemokraterna kommer att göra sitt yttersta för att få över Centern på sin sida och göra korrigeringar som tilltalar Centern. Inte så mycket för de ensamkommande som för den ogrumlade glädjen och tillfredsställelsen i att se på när klyftan inom Alliansen vidgas.

 

Sprickan i Alliansen, en pakt, som en del redan dödförklarat, har varit en av de röda trådar som tvinnat sig igenom det år vi snart lägger bakom oss. Den laddades med symbolik i

september, dagarna efter att riksdagen öppnat, när Kristdemokraterna och Moderaterna väckte misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist i kölvattnet av det som kallats Transportgate. Liberalerna och Centern var inte med på tåget, när bundsförvanterna Kristdemokraterna och Moderaterna demonstrerade att de var beredda att överta makten och riskera att hamna i händerna på Sverigedemokraterna. Dramatiken slutade med att Peter Hultqvist satt kvar och det enda som uppnåtts var att oenigheten i Alliansen blottlades. Ingen var gladare än Stefan Löfven. Det skulle möjligen vara Peter Hultqvist.

 

Trots att två andra ministrar tvingades bort från regeringen kom Stefan Löfven till synes helskinnad ur skandalen kring Transportstyrelsen. Han fick till och med beröm från olika håll för att han varit listig som fått Alliansen att snubbla in i den fälla han gillrat som svar på hoten om misstroendeförklaring mot försvarsministern. Men Tranportstyrelsen är ingen avslutad historia. Nästa år inleder riksdagens Konstitutionsutskott sin utfrågning av Stefan Löfven och flera av hans ministrar om den beramade outsourcingen på Transportstyrelsen. Även Fredrik Reinfeldts regering ska granskas i samma ärende. KU:s beslut kommer så att säga på bästa sändningstid, veckorna före valet 2018.

 

Regeringens budget var full av reformer. Socialdemokraterna går visserligen långsamt uppåt, men väljarnas svar på den feta budgeten avspeglar ingen eufori i väljarbarometrarna. Men Socialdemokraterna hoppas och tror på belöning, inte minst från pensionärerna, när det så småningom går upp för dem att plånboken svällt en del. Pensionärerna är den grupp väljare som Socialdemokraterna tänker vurma för i den kommande valrörelsen.

 

Moderaterna har fått en injektion av självförtroende efter att Ulf Kristersson skingrat den tjocka av tröstlöshet, som låg över partiet, när de åkte rutschkana i opinionsmätningarna. Kristersson är statsministerkandidaten, Annie Lööf är inte längre Alliansens informella ledare som på Anna Kinberg Batras tid. De fyra borgerliga partierna kommer sannolikt att formera sig som en allians inför valet, men utan att ge något tydligt svar på hur de ska styra Sverige.

 

Socialdemokraterna kommer att gå fram i eget majestät i valrörelsen nästa år. De lär inte förneka Miljöpartisterna som framtida samarbetspartners, det vore dumt för det vore att säga att dagens koalition varit fel. Men de kommer inte heller att göra någon stor grön poäng av ett fortsatt kompanjonskap. Stefan Löfven kommer att fortsätta talet om blockpolitiken som skadlig och fördummande.  Miljöpartiet vill återgå till lanseringen inför förra valet, som ett slags tredje kraft i politiken som kan samarbeta både höger och vänsterut. Det kan bli svårare nu när miljöpartisterna har ett rödgrönt cv i bagaget.

 

Vi står inför ett av de mest spännande valen i svensk politik. Det vi vet är att Stefan Löfven och hans regering kommer att fällas. Det har Alliansen lovat och Sverigedemokraterna lär haka på. Men vad som händer sen är öppet, en pågående cliffhanger ända in på valurnorna 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista