Mapucheledaren Victor Queipul utanför sitt hus. För ett år sedan kidnappades och misshandlades han av chilensk polis. Han har fortfarande flera rättsprocesser mot sig.
1 av 4
Mapucheledaren Victor Queipul utanför sitt hus. För ett år sedan kidnappades och misshandlades han av chilensk polis. Han har fortfarande flera rättsprocesser mot sig. Foto: Lotten Collin/SR
Många tusen hektar har idag ockuperats av mapuchebyar som kräver ökat självbestämmande och landrättigheter. Ofta har de drivit bort skogsföretag och privata landägare med ursprung i Europa.
2 av 4
Många tusen hektar har idag ockuperats av mapuchebyar som kräver ökat självbestämmande och landrättigheter. Ofta har de drivit bort skogsföretag och privata landägare med ursprung i Europa. Foto: Lotten Collin/SR
Innanför grinden stod fram tills nyligen en kyrka. Den brändes ner för några månader sedan. Ingen vet vem som ligger bakom, men en radikal mapuchegrupp har tagit på sig ansvaret. De hävdar att kyrkan och staten förtrycker mapuches kultur, språk och religion.
3 av 4
Innanför grinden stod fram tills nyligen en kyrka. Den brändes ner för några månader sedan. Ingen vet vem som ligger bakom, men en radikal mapuchegrupp har tagit på sig ansvaret. De hävdar att kyrkan och staten förtrycker mapuches kultur, språk och religion. Foto: Lotten Collin/SR
Många mapuches lever av fårskötsel och småskaligt jordbruk. Deras förfäder disponerade över stora landområden men den chilenska staten gav deras mark till europeiska nybyggare.
4 av 4
Många mapuches lever av fårskötsel och småskaligt jordbruk. Deras förfäder disponerade över stora landområden men den chilenska staten gav deras mark till europeiska nybyggare. Foto: Lotten Collin/SR

Konflikten mellan urfolk och landägare ökar inför Chileval

11 min

I södra Chile eskalerar konflikten med urfolksgruppen mapuche som kräver landrättigheter och ökat självbestämmande. De senaste månaderna har en motståndsgrupp bränt ner kyrkor, bussar och skogsföretagens lastbilar, och staten har svarat med att åtala mapucheledarna för terrorism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".