Prevents nya kontor
1 av 2
Ylva Nyhlén och Johan Mellnäs i "mjuksittningsrummet" på Prevents nya flexkontor. Foto: Karin Wickström/ Sveriges Radio
Ylva Nyhlén, Prevent
2 av 2
Ylva Nyhlén, Prevent, kollar i sin "Byggare Bob-låda" att hon har med sig det hon behöver på kontoret för dagen. Foto: Karin Wickström/ Sveriges Radio

Den lycklige kontorsnomaden

9:26 min

För ett decennium sen ryktades det om kontorets förestående död i digitaliseringens spår, men så har det inte blivit, utan kontoret lever kvar. Vi tycks behöva tillhörighet, få vara del av ett sammanhang och mötas även fysiskt.

Men hur påverkas vi av den fysiska arbetsmiljön som omger oss under dagen - vad gör ändlösa korridorer, sterila sammanträdesrum och kontorslandskapets larm med vår hjärnor och sinnen? Och hur ska ett kontor egentligen se ut i dagens kunskapssamhälle för att vi ska må bra och kunna vara kreativa?

Följ med till den ideella organisationen Prevents nya så kallade aktivitetsbaserade flexkontor!  För ett år sedan flyttade dom från ett öppet kontorslandskap med fasta arbetsplatser till det här nya kontorskonceptet, där man istället hoppar runt beroende på arbetsuppgiften.

Hör bland andra Ylva Nyhlén, administrativ chef på Prevent och Christina Bodin Danielsson, praktiserande arkitekt och forskare inom kontorsmiljöer på KTH.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista