Jean Anslow
1 av 2
Jean Anslow Foto: Claes Aronsson/SR
Jean Anslow och Carly Attridge
2 av 2
Jean Anslow och Carly Attridge Foto: Claes Aronsson/SR

Så botar man ensamheten i London

9:57 min

81-åriga Jean Anslow levde nästan utan kontakt med andra människor i över 40 år. Nu har hon fått ett socialt sammanhang.

Nyligen tillsattes en särskild underminister som bara ska arbeta med att hitta lösningar för människor som lider av social isolering.

Enligt en uppskattning finns det miljontals britter som känner sig ensamma. Satsningen väcker nu hopp hos de organisationer som försöker hitta och hjälpa britter som lever isolerade.

– Förstod du allt jag sa? säger Jean Anslow med bred dialekt när jag träffar henne igen en stund efter det att hon berättat sin historia. Hon dröjer sig kvar på St Joseph´s Hospice där människor i livets slutskede tas om hand.

Jean Anslow bor i närheten i sin egen lägenhet i stadsdelen Hackney i östra London men hon kommer hit nästan varje dag för att umgås med andra personer i samma situation som hon själv. St Joseph´s har blivit en samlingspunkt för människor som känner sig ensamma.

– Innan jag kom hit hade jag inget självförtroende. Jag trodde inte att jag klarade någonting. Min familj trodde att jag var korkad och jag blev kallad dumbom och andra öknamn, säger Jean Anslow.

Hon berättar att hon bara några veckor efter det att hon besökte St Josephs Hospice för första gången 2015 blev starkare både mentalt och fysiskt.

Hon är 81 år och har inga barn och det är svårt att förklara varför hon blev så isolerad från resten av samhället, trots att hon bor i ett område där det vimlar av människor. Men det började 1968 när hennes mamma dog i cancer.

Jean Anslow berättar att hon efter moderns död skötte om sin far som led av krigsskador från det första världskriget, men när han dog 1972 blev hon ensam kvar. Hon hade arbete på en kartongfabrik till och från fram till 1990 men lyckades aldrig få några vänner där. Kontakten med hennes syster var också dålig.

Efter det att hon blev av med jobbet 1990 blev dagarna långa och till och med lite skrämmande, säger hon.

– Det var som att sitta i fängelse, säger Jean Anslow. Det är väldigt ensamt och du påverkas både mentalt och fysiskt, säger hon. Det enda jag gjorde var att handla mat och sitta inomhus, berättar hon.

– Jag fick inget gjort på dagarna och lägenheten började likna en soptipp, säger hon. Jean Aslow fick dessutom en kronisk lungsjukdom som höll henne tillbaka.

Jane Aslow säger att hon många gånger funderade på att ta sitt liv men hon räddades av en läkare som såg att hon led av en depression och fick henne att gå till St Joseph´s för att få sällskap. Hon var skeptisk till en början.

– Jag såg St Joseph´s som en plats du gick till för att dö men så fort jag kom innanför dörrarna ändrade jag uppfattning. Det här blev som ett hem och folket här är som en familj, säger Jean Anslow.

– För första gången i mitt liv var jag lycklig, säger Jean Anslow om sitt första besök på St Joseph´s.

Men det var inte lätt att börja socialisera med människor efter så lång tid.

Hon skrattar högt när hon tänker på resan från att ha varit en helt isolerad person till att i dag våga bli intervjuad i Sveriges Radio och prata inför en massa människor.

Carly Attridge, som ansvarar för volontärerna på St Joseph´s Hospice visar mig runt. Trädgården är anläggningens pärla.

En stor del av verksamheten på St Joseph´s handlar om att ta hand om människor som är på väg att dö. Men en annan viktig del är just att hjälpa ensamma personer att komma ur sin isolering. Både genom att bjuda in dem och genom hembesök av volontärer.

Carly Attridge tycker det är fantastiskt att regeringen har utsett Tracy Crouch till underminister mot ensamhet och att mer pengar kommer satsas på att minska problemet framöver.

Problemet med ensamhet är antagligen inte mycket större i Storbritannien än i andra västländer som till exempel Sverige. En grov uppskattning visar att drygt en tiondel av britterna ofta känner sig ensamma och att drygt en miljon äldre personer är konstant ensamma. Det som gör Storbritannien unikt är att det börjat pratas väldigt mycket om problemet det senaste året.

Carly Attridge tror att staten kommer att spara mycket pengar på att minska ensamheten i samhället eftersom de som är isolerade ofta blir sjuka.

– Socialt isolerade människor löper större risk att få stroke och bli dementa än andra eftersom de ofta blir passiva och missköter sin hälsa. Dessutom är det vanligt att ensamma människor uppsöker en läkare i onödan för att de vill ha någon att prata med, säger Carly Attridge.

Det är ofta just läkare som tipsar om personer som verkar behöva hjälp att ta sig ur sin sociala isolering. St Joseph´s metod för att hjälpa ensamma människor handlar oftast om att matcha ihop personerna med en volontär. Paren får sedan bestämma själva hur de vill umgås. Det kan handla om allt från att bara prata i telefon till att göra resor tillsammans. Projektet kallas för Compassionate neigbours. Medkännande grannar.

Carly Attridge ger som exempel en äldre kvinna som bor bredvid en park dit hon aldrig hade kunnat gå om det inte vore för att hon fick hjälp av en volontär som tog med henne dit. St Joseph´s har hittills lyckats matcha ihop nästan hundra par. Behovet är stort och Carly Attridge tror att det kommer bli många fler par innan året är slut.

81-åriga Jean Anslow som kom ur sin isolering genom att börja besöka St Joseph´s fikastunder har nu blivit så stark att hon själv ska bli volontär.

– Om jag matchas ihop med någon ska jag hjälpa till att handla och sitta och prata med henne eller vad det nu blir, säger Jean Anslow.

Hon säger att det är vad hon hade behövt när hon var socialt isolerad. Hon hoppas kunna berätta om sina egna erfarenheter för någon som behöver stöd i dag.

Jean Anslow är lycklig och inte ensam längre. Dessutom har hon fullt upp. Hon har lovat att hjälpa till att sy kläder till karnevalen i Hackney tillsammans med andra volontärer på St Joseph´s Hospice.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".