Andreas Westling
Andreas Westling vid sin bil med betala-som-du-kör-försäkring. Foto: Andreas Westling

Försäkringsbolagen som vet allt om konsumenten

11 min

 Framtidens försäkringar – hur kommer de egentligen att se ut?

En trend är att premierna blir allt mer individuella. Exempelvis att kostnaden för en bilförsäkring är direkt kopplad till varje enskild förares körstil som analyseras genom teknik i bilen.

Men vad blir egentligen konsekvenserna av alltmer individbaserade försäkringar inom en mängd områden - och vem ska egentligen äga rätten till all information som kan användas bland annat i reklamsyfte? Data som i framtiden inte bara kommer från uppkopplade bilar utan även från exempelvis uppkopplade hus och kanske gym för premiesättning av boende- eller livförsäkringar.

– Om fem år har säkerligen hälften av alla försäkringstagare minst en sådan här typ av försäkring.

Det säger Magnus Krusberg från PA Consulting som i samarbete med Handelshögskolan skrivit en rapport om bland annat framtidens försäkringslösningar. 

Han ser samtidigt att individ- eller beteendebaserade försäkringar i dess mer extrema form kan innebära problem mot hela idén med försäkringar: att gemensamt dela riskerna.

Reporter:

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista