Mari Forssblad

Söndagen 9 oktober

Programledare: Mari Forssblad

Fredspris till krigsrisk. FN:s atomenergikommission, IAEA, och dess chef, Mohammed ElBaradei, får dela på Nobels fredspris. Men motsättningarna de sitter på är en veritabel krutdurk.

Bilderna av bomber på Bali ska bort. Den indonesiska regimen hyr i image-konsulter och medieproffs från Australien för att locka turisterna tillbaks till Bali. Reportage om en allt vanligare marknad för konsulter.

Ramadan i raseri. Flera år i rad har den muslimska fastemånaden ramadan inneburit intensifierad terror. Så ser det ut att bli i år också. Hör den svenske imamen i London som vill återerövra en fridens och fromhetens ramadan.

Fetare USA. Antalet överviktiga och antalet kilo per överviktig ser ut att stadigt öka i USA. Reportage om ett samhälle där allt blir större och personliga tränare för en ojämn kamp.

Kampen om sinande källor. Olja utgör bränslet till nästan alla konflikthärdar jorden. Hör om en kamp som hårdnar och där gamla och nya stormakter söker nya positioner för att klara energiförsörjningen.

Krönikör är Ulrika Knutson.

Panelen med Petra Ulmanen, Ordfront, Susanna Popova, Svenska Dagbladet och Jenny Wennberg, NSD.

Våldtäktsvågen. När media väljer att exploatera nästan enbart överfallsvåldtäkter slipper män vara rädda för att vara som galningarna. Och kvinnorna bör nog stanna hemma.

Satir med Public Service.

Spelet om arbetsmarknadens spelregler. I veckan hotades fackliga förtroendemän med sparken. EU-kommissionens utsände ville se över modellen med kollektivavtalen. Och svensk fackföreningsrörelse fick nya moderata vänner. Hör arbetsrättsexperten Kurt Junesjö och chefsekonomen Anders Borg.

Kejsare, kroater och ottomaner. Österrikes motstånd mot Turkiet har långa historiska trådar. En betraktelse signerad Richard Swartz.

Turkiets bakgård. Turkiet förhandlar inte bara om medlemskap av det åt väster liggande Europa utan har ambitioner i snart sagt alla andra väderstreck också. Om en betydelsefull kulturgemenskap.

Veckans kåsör heter Pamela Jaskowiak.

Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".