Sexövergrepp i amerikanska kyrkor

11 min

Avslöjandena om övergreppen inom katolska kyrkan har avlöst varandra de senaste åren. Inte minst i USA där tusentals barn drabbats av sexuella övergrepp.

I vissa delstater vill man nu göra det möjligt för offer att stämma kyrkan trots att preskriptionstiden för länge sedan tagit slut.

Men katolska kyrkan gör nu motstånd.

I en förort till Philadelphia i norra Pennsylvania bor Michael McDonell och hans fru Debbie.

Vi sätter oss ner i två soffor vardagsrummet. Fönstret som vetter ut mot gatan fylls av konturerna av en katolsk kyrka.

– Lite ironiskt, säger Michael, och skrattar.

Michael är ordförande för en organisation i Philadelphia som stöttar människor som blivit utsatta för sexuella övergrepp i katolska kyrkan.

I den rollen försöker Michael förändra lagarna i delstaten Pennsylvania så att offer för sexövergrepp ska få en chans att stämma sina förövare.

Just nu kan varken Michael eller andra offer i hans ålder stämma kyrkan, eftersom preskriptionstiden bara gäller till dess att offret är 30 år gammalt.

Det vill Michael ändra på.

Men katolska kyrkan kämpar emot.

Omfattningen av övergreppen inom katolska kyrkan är fortfarande inte helt klarlagd. 

Efter en utredning i Pennsylvania fastslog delstatens justitieminister att 300 präster hade förgripit sig på över 1000 barn under en 70-års period.

Istället för att stoppa övergreppen hade kyrkan försökt gömma undan bevis. Präster som hade förgripit sig på barn flyttades men tilläts vara kvar i tjänst.

Justitieministern kallade det "en systematisk mörkläggning".

I soffan i Michael McDonnells hem i Philadelphia ber jag honom berätta om sin uppväxt.

Han är den yngsta av åtta barn i en familj med irländska rötter och kristen övertygelse. Det var ingen tvekan om att han skulle göra som sina äldre syskon.

Michael skulle gå i en katolsk skola.

– Jag gillade att sjunga vilket gjorde att jag tillbringade en stor del av sin tid i kyrkan.

Michaels mamma ville gärna att han skulle engagera sig ännu mer och som 11-åring började han jobba på prästens kontor.

Det var där och då allt började.

Prästen i stiftet förstår snabbt att Michael gärna vill lära sig saker. Att han är lydig. Att han är lojal. Han förstår att Michael är en pojke han ska knyta till sig.

Bland de första sakerna Michael får göra på prästkontoret är att titta på porr. Prästen tvingar honom sedan att berätta vad han tänker när han tittar på bilder och filmer.

Det kommer bli värre.

Michael jobbar flera gånger i veckan på prästens kontor och efter ett tag börjar prästen tafsa på honom.

Han trycker upp honom mot en vägg och gnider sig mot Michaels 11-åriga kropp.

– När han tog tag i mina privata delar brukade de skratta.

Här stannar jag upp i intervjun eftersom Michael använder ordet ”dem” när han berättar. När Michael fortsätter att förklara visar det sig att andra präster ofta var närvarande när övergreppen pågick.

Lite senare i sitt unga liv kommer Michael också bli antastad av en andra präst.

Det var som en slags hemlig klubb.

En tyst överenskommelse där det var okej att göra vad man ville med barn.

När Michael får mer ansvar i kyrkan får han följa med prästerna på utflykter och blir hembjuden till deras hus. Hans ovetande föräldrar är nöjda över att sonen fått en så betydande roll.

De vet inte att Michael tvingas lägga sig naken i samma säng som prästen under utflykterna. De vet inte att deras son brukar vakna av att bli utsatt för ett övergrepp.

I två år skulle prästerna förgripa sig på Michael innan han blev större och bytte skola.

Som tonåring började Michael dricka alkohol. Det fungerade bra för att bedöva smärtan och för att glömma det han varit med om.

Som vuxen träffade han sin nuvarande fru, Deb, på ett möte för anonyma alkoholister.

Deb som sitter bredvid Michael i soffan bryter in och berättar om deras äktenskap. Länge visste hon inget om övergreppen. Det enda hon visste var att Michael inte mådde bra.

– Han såg ofta ut som att han hade panikattacker. Flera personer i vår närhet såg att något i stod rätt till, säger Deb.

Under en period i deras äktenskap var han som förbytt, han vill inte prata med Deb. Han var som en zombie.

Han började dricka igen.

En dag bröt han ihop totalt och berättade allt som hade hänt.

Idag är Michael nykter alkoholist. Tillsammans med andra övergreppsoffer försöker han påverka politiker i Pennsylvania att ändra lagen så att det ska kunna gå att stämma kyrkan.

En överhängande majoritet av de som fallit offer för prästerna är långt över 30 år gamla och därmed har de ingen möjlighet att ta det vidare till domstol med nuvarande lagstiftning.

Målet för Michael är att skapa ett fönster där preskriptionstiden tillfälligt upphör.

Men det har visat sig svårt att få igenom lagändringen i Pennsylvania. En majoritet av politikerna i delstaten motsätter sig förslaget.

En av de största anledningarna till den politiska motviljan är katolska kyrkans hittills framgångsrika lobbyarbete i Pennsylvanias kongress.

– Kyrkan är otroligt inflytelserik, säger Michael McDonnell.

Katolska kyrkans lobbyarbete har dokumenterats av flera amerikanska medier och kyrkan gör heller ingen hemlighet av att den motsätter sig förändringar av lagstiftningen.

Samtidigt har katolska kyrkan i Pennsylvania och i andra delstater i USA ändrat sina rutiner för att förhindra att övergrepp mot barn ska hända på samma omfattande sätt igen.

Man har utbildat personal och försökt göra det lättare att både upptäcka och rapportera misstänkta övergrepp.

Flera stift i Pennsylvania och i New York har också inrättat fonder för människor som fallit offer för övergreppen. Oavsett ålder kan drabbade därigenom ansöka som ett slags skadestånd.

Hittills har 1200 personer tagit emot utbetalningar genom en sådan fond i de två delstaterna. Totalt sett har kyrkan betalat ut 240 miljoner dollar.

Men det finns en hake med utbetalningarna från kyrkan. Om man tar emot pengar så frånsäger man sig rätten att stämma kyrkan i framtiden, även om lagen ändras.

För Michael och Deb så är utbetalningarna bara ett sätt för kyrkan att undgå ansvar.

– Visst det är ett erkännande från kyrkan att man gjort fel, säger Michael, men en utbetalning är inte samma sak som en stämning.

Katolska kyrkan har förmodligen mycket att förlora på att preskriptionstiden skulle förändras till offrens fördel.

Kyrkan har stora tillgångar i Pennsylvania som skulle kunna gå förlorade i kostsamma stämningar. I andra delstater, där stämningar är möjliga, har kyrkan ansökt om konkursskydd.

Det är som ett företag, säger Deb, de vill bara minimera sina ekonomiska förluster.

Det har blivit mörkt ute när jag lämnar Michael och Deb McDonnell. Kyrkan utanför är väl synlig tack vare lampor som pekar mot fasaden.

Trots upprepade försök har katolska kyrkan i Philadelphia inte velat ställa upp på en bandad intervju med Sveriges Radio.

I tidigare uttalanden har representanter för kyrkan sagt att dagens kyrka inte kan "ställas till svars för brott som har begåtts för flera år sedan".

Och i ett mejl skriver stiftet i Philadelphia att sexövergrepp mot barn är ett problem som finns i samhället i stort, men att katolska kyrkan, på senare tid, "har gjort mer än någon annan institution för att förhindra det".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista