Äkta natur på film - djurfilmen nås av realitytrenden

9:49 min

I takt med teknikutvecklingen och en uppluckrad lagstiftning så blir kamerorna ute i det vilda nu fler och fler. Men är det gröna övervakningssamhället bara av godo och varför fascineras vi så av den osminkade naturen?

Inom forskningen håller riggade övervakningskameror på att ersätta en del av tidigare nödvändiga mödosamma fältstudier. Älgar, renar, kungsörnar, sälar och fiskar är bara några av arterna som kan förvänta sig hamna på bild i forskarnas övervakningskameror idag.

Och längtan efter djurens privata sfär är något som även naturprogrammen i tv nu försöker fånga upp. SVT-satsningen "Den stora älgvandringen” under våren med riggade kameror som sände dygnet runt från skogarna i Västernorrland beskrevs som en tittarsuccé. Även om längtan efter autenticitet bland tv-tittare inte är något nytt.

– Den har man ju kunnat se i andra genrer som till exempel reality-tv. Och nu kan man säga att nu har det kommit på allvar till naturprogrammen den här längtan efter autenticitet, säger medieforskaren Hillevi Ganetz som bland annat skrivit en bok om utvecklingen av natur tv-program.

Reportage från skogen i Nordmaling och villakvarter i Umeå med bland annat också forskarna vid Sverige lantbruksuniversitet Sonya Juthberg och Göran Ericsson.