Olle Hägg

Söndagen 11 december

Programledare: Olle Hägg

Pristagare under press. Internationella atomenenerigiorganet och dess chef mottar Nobels fredspris samtidigt som de står inför en historisk utmaning. Som skiljedomare mellan USA, EU och Iran under hotet av israeliska bombningar. IAEA:s chef Mohammed El Baradei och hans företrädare på posten, Hans Blix, i intervjuer om många länders rätt till kärnkraft och fås rätt till vapen.

Rätten till självmord. Löpsedlarna i veckan har fyllts av ännu en känd person tragiska val. Tidningspalterna av de anhörigas sorg och förtvivlan. De delar sitt öde med tusentals andra i Sverige. Kan man diskutera rätt och fel med självmord? Praktiska filosofer gör det. En personlig betraktelse signerad Gustaf Arrhenius, forskare i moral- och politisk filosofi vid Stockholms universitet.

Bush - bränsle för nytänd vänster. Den amerikanska utrikespolitiken under George W Bush har gett en radikal kritik nya möjligheter. USA:s egentliga ambitioner har återigen blivit tydligare, anser Sköld Peter Mathis, som för fyrtio år sedan klev fram som en av den svenska vietnamrörelsens intitiativtagare och nu tar upp kampen mot krig igen. Men Bushregimens övertydlighet har också gjort vänstern intellektullt lat, säger andra bedömare.

Valdag i Chile. Efter första valomgången kan Chiles president vara kvinna och återigen, drygt trettio år efter kuppen, socialist. Lars Palmgren ger historiska återblickar i ett personligt reportage från landet som kallats ett föredöme för Latinamerikas länder.

Krönikör är Ulf Wickbom.

Panelen med Barbro Hedvall, Dagens Nyheter, Cecilia Brinck, Barometern och Göran Greider, Dala-demokraten diskuterar bla veckan kommissionsrapport och avgångskrav.

Evangeliet inför världshandelsmöte. Svenska kyrkan trycker på om klimatfrågor och världshandel. Allt med stöd i evanglierna. Samtal med ärkebiskop KG Hammar och kyrkans ansvariga inför avresan till Hongkong och de väntande manifestationerna i samband med nästa veckas världshandelsmöte. 

Public Service med satir över veckan som gick.

Arabisk tidningskrönika inför valet i Irak. Hur kommenterar de nästa veckas kommande parlamentsval? Och direktrapport från Bagdad om förväntningar och farhågor inför ett val där politik skyms av etnicitet och religion.

Secondhandsamhället. Detaljhandel slår nya rekord, men samtidigt växer andrahandsmarknaden. Internet har har inneburit gett begreppet ”Windowsshopping” en helt ny betydelse. Reportage om de som blivit ”Blocketberoende”.

Reportage också från demonstrationer i Sydney. Där anledningen är nya lagar mot terror, som kritikerna anser kommer att terrorisera medborgerliga fri- och rättigheter. Sveriges Radios korrespondent, Nils Horner, är på plats.

Kåserar gör Pamela Jaskowiak - om höga klackar och korta män.

Inför nästa vecka talar vi kort om en intensiv vecka i EU med utrikesminister- och toppmöte samt vad den väntade Hariri-rapporten kan ställa till med i Syrien.

Producent: Mikael Olsson

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".