Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin om Sverige och världen – politik och trender, satir och analyser.
Mari Forssblad

Söndag 18 december

Prgramledare: Mari Forssblad

Vad är vitsen med EU?

Manglingar och hårda förhandlingar väntar inför EU:s långtidsbudget. Motsättningarna är hårda och blottar vitt skilda åsikter om vad unionen ska syssla med och prioritera: jordbrukssubventioner eller friare konkurrens. Ytterst handlar det om vad som bör vara EU:s själva identitet.

Syrien på gränsen till sammanbrott

Rapport från det en gång så inflytelserika Syrien. Efter mordet på den libanesiske politikern Rafik Hariri och graverande uppgifter om syrisk inblandning, blir landet alltmer isolerat och pressat. Möt Syriens propagandachef som anser att diktatur är nödvändigt motmedel till hotande religiös och etnisk splittring.

Hår, religion och sex

Hårets utformning och utseende är vitalt i striktare religiösa sammanhang. Varför är till exempel skägget så centralt både bland ortodoxa judar som muslimer? Varför ska kvinnornas hår döljas inom samma grupper? Håret symboliserar mer än man kan tro. Vi har tagit reda på hur.

En rättvisare värld

WTO:s senaste möte i Hong Kong uppmärksammades stort i media, liksom dess tidigare möten från Seattle till Doha. Frågor om frihandel och global rättvisa har blivit en angelägenhet för alla idag. Varför? Vem minns idag Gatt - WTO:s föregångare?

Tystat kinesiskt uppror

De kinesiska myndigheterna lägger locket på efter dödskjutningar av bönder i en by i södra landet. Byn Dongzhou är nu avspärrad och inga journalister tillåts komma in. Upproret ses av många som ett tecken på en allt större konflikt mellan stad och land.

Krönikör är Jasenko Selimovic

Panelen med PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, Lena Askling, Aftonbladet, och Aron Etzler, Flamman, debatterar veckans politiska händelser.

Att ta bladet från munnen

Mauricio Rojas har tagit ”bladet från munnen” och välkomnar undersökningar om invandrares överrepresentation i brottstatistiken. Men det är inte första gången vi hör detta. Godmorgon, världen! går tillbaka i historien och frågar sig vad denna information är bra för.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Ödesval i Bolivia

På söndag går det fattiga andiska landet Bolivia till presidentval. Och för första gången kan landet få en president av indianskt ursprung - Evo Morales. Hans socialistiska parti MAS leder i opinionsmätningarna, men striden är hård mellan olika intressen. Reportage från La Paz.

Svenska katastrofer

Två veckor har gått sedan tsunamikommissionens rapport. Varför kan inte Sverige lämna stora katastrofer bakom sig? Palme-mordet, sstoniaförlistningen och tsunamin är exempel på stora tragedier som blir politik och som ältas år ut och år in. Det verkar som om svenskarna har ett behov av att hålla sig kvar i raserireaktionen. Det menar i varje fall publicisten Yrsa Stenius.

Rasbråk i paradiset

Australien upplever sina värsta rasoroligheter på flera år i Sydney. Våldsamma slagsmål utkämpas mellan vita gäng och australier med rötterna i mellanöstern. Till helgen väntas nya kravaller.

En månad sedan Parisupploppen

Det har gått en månad sedan Frankrikes värsta upplopp sedan 1968 rasade i Paris förorter. Vi har återvänt till krigszonen och konstaterar att ingeting har förändrats.

Kåsör Ludvig Rasmusson

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".