Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin om Sverige och världen – politik och trender, satir och analyser.

Söndag 12 februari

Mari Forssblad

Programledare: Mari Forssblad

Danmarks största kris sedan andra världskriget. Om den danska statsministern Anders Fogh Rasmussen sedan krisen om karikatyrerna på profeten Muhammed briserade. Sveriges Radios Nordenkorrespondent Bengt Lindroth om varför Danmark serverade ett så explosivt bränsle till konflikterna mellan islam och västvärlden.

Karikatyrkrisens mångfaldiga öden och äventyr. Ilskan och reaktionerna på publiceringen av karikatyrerna är inte ett enat islam som reagerar på ett samlat vis. Istället används krisen på olika sätt, i olika länder, av olika grupper, med olika syften. Sveriges Radios Bengt Therner har i veckan besökt både Jordanien och Libanon.

Profeten Muhammed och pressfriheten. Den muslimska världen saknar på många håll en utbyggd och välfungerande pressfrihet. Men karikatyrerna på profeten Muhammed har publicerats i ett flertal tidningar i arabvärlden och Richard Myrenberg funderar på om inte detta kan vara ett positivt steg i en annars laddad konflikt.

Moodyssons Container gav huvudvärk. En av dom mest hemlighetsfulla svenska filmprojekten någonsin har haft världspremiär på filmfestivalen i Berlin, Lukas Moodyssons Container. Filmen är inspelad i Tjernobyl, Transsylvanien och Trollhättan. Efter succéerna Fucking Åmål, Tillsammans och Lilja Forever så har förväntningarna på Modyssons nya film varit stora. Vår tysklandskorrespondent Kristian Åström var på plats på Berlinfestivalen, men fick huvudvärk och försökte lokalisera en utgång.

Krönikör Ulf Wickbom.

Panelen frågar sig om vem som vann KU-förhören, Lars Danielsson eller Hans Dahlgren? Det handlar om regeringen och tryckfriheten och om Ulvskogs bråk med näringslivet. I panelen Susanna Popova, Per Wirtén och Heidi Avelan.

Valrörelsen i KU förhören. I veckan har politiken förflyttats politiken till något som påminner om en rättegång, Konstitutionsutskottet. Mycket står på spel åtta månader före valet. Reportage av Margit Silberstein om bland annat KU:s ordförande moderaten Göran Lennmarker som en riktig terrier.

Public Service Träffsäker politisk satir.

Hur lång är femmilen? Långa skidlopp har en alldeles speciell tjusning, fast idag är en femmil mycket kortare än förr. Staffan Ekendahl om femmilar genom tiderna.

Äkta kärlek för en elitidrottare. I OS-tider träffar Godmorgon Världen filosofen och teologen Mikael Lindfeldt som studerat elitidrottares inre känsloliv. Han har mött den finska motsvarigheten till Anja Pärson eller Mats Sundin - personer som vi mest är vana att se som högpresterande tävlingsmaskiner. Men vad är livets mening och vad är äkta kärlek för en människa som ägnar livet åt asketisk prestation?

Dialog på väg mot döden? Den urgamla indiska seminarietraditionen Adda är på utdöende. Sveriges Radios Nils Horner har besökt en musikaliskt seminarie.

Ludvig Rasmusson kåserar om varför veckorna har ett nummer och om varför inte Vivaldis årstider bara kunde spelas vecka 6.

Producent: Jesper Lindau

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".