1 av 2
Clara Tesch
2 av 2
Kvinnor demonstrerar i Darfur

Söndag 7 maj

Programledare: Clara Tesch

Darfur och omvärlden

Konflikten i Darfur i Sudan pågått länge nu. Cirka två miljoner människor beräknas vara på flykt undan krig och övergrepp och tiotusentals människor har dödats. Många talar om folkmord. Och det är inte första gången. Precis som tidigare fall har omvärldens reaktion varit långsam och försiktig. Det verkar som om både vanligt folk och politiska ledare har svårt att inse situationens allvar. Om våra psykologiska mekanismer som gör att vi inte vågar agera.

Kaos i Kongo

Även i östra Kongo härjar våldet, med plundringar och våldtäkter begångna av miliser och krigsherrar. Samtidigt försöker FN, med en betydande militär styrka, skapa ordning inför valet senare i sommar. Rapport från Kongo.

Frankrikes roll i Afrika

Frankrikes agerande under folkmordet i Rwanda har fått hård kritik. Särskilt ”Opération Turqoise”, där franska soldater gav fri lejd åt hutumilisen ut ur Rwanda 1994. Nu har sex rwandier bestämt sig för att stämma Frankrike för inblandning som medskyldig i folkmordet.

Mardrömmen Irak

Fem månader har gått sedan det irakiska valet och först nu har en regeringbildare utsetts, Jawad al-Maliki. USA:s utrikesminister Condolezza Rice och försvarsminister Donald Rumsfeld var inte sena att på plats uppmuntra honom och försöka få den politiska processen i Irak att gå framåt. Men frågan är om det räcker.

Musikalisk politik

Veckans musikprofil är The Coup, ett politiskt rapband från USA, som porträtteras av Kristoffer Lundström.

Panelen
Med Göran Greider, Dalademokraten, Susanna Popova, Svenska Dagbladet, Torsten Carlsson, Länstidningen i Södertälje, debatterar veckans politiska händelser.

Fattaru tugget, len?

Miljonsvenska, Rinkebysvenska, nysvenska. Kärt barn har många namn. Men frågan är om det är så kärt i detta fall. Frågan om invandrarsvenskans status har blivit ett hett debattämne. Men hur ska vi se fenomenet - handlar det om en marginalisering eller bara om en ny dialekt?

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Våldsam vänster

Krossade rutor, bombtillverkning och rättegångar. Den mer militanta vänstern har blivit alltmer våldsinriktad. En historisk betraktelse kring detta fenomen, signerad Ulrika Knutson.

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Om några veckor kommer statsvetsaren Leif Lewin med sin nya bok ”När verkligheten slår bakut”. I korthet handlar den om exempel på när konsekvenserna av en politisk ambition blir de motsatta än vad som var avsett. En politisk verklighet som går att undvika. Intervju.

Dagens flygvärdinnor

Under lång tid stod flygvärdinnorna för ett eftertraktat ideal. Välklädda hybrider av mamma och Madonna. Nu har rollen ersatts av mer landbaserade karaktärer. Vilka de är reder Gabriella Ahlström ut.

Kåsör är Jonas Hassen Khemiri.

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista