Clara Tesch

Söndagen den 4 juni

Programledare: Clara Tesch

Amerikanskt övervåld.  Den senaste veckan har amerikanska soldater i Irak anklagats för flera massakrer mot oskyldiga civila. Händelser som väcker minnen till liv, inte minst från Vietnmakriget.

Har världen blivit farligare? Under det kalla krigets terrorbalans mellan öst och väst var innehavet av kärnvapen begränsat till fem länder. Nu har fler länder tillgång till massförstörelsevapen och Hans Blix manar till nya förhandlingar om nedrustning. Frågan är om världen har blivit säkrare eller farligare.

Muhammedarikatyrernas efterspel. I Danmark väller bokhandelsdiskarna över av böcker som analyserar vad som egentligen hände i samband med publiceringen av karikatyrbilderna av profeten Muhammed.

Storslaget festande. Pingshelgen är bröllopstider, studentskivorna duggar tätt och kräver en ny klänning för varje tillställning. Festerna tenderar att bli allt mer påkostade och tradition har kommit att få en bibetydelse: möjligheten att få välja stil.

Musikprofil med Camilla Lundberg om Dimitrij Sjostakovitj.

Panel med Lena Askling, Aftonbladet, Hanne Kjöller, Dagens Nyheter och Fredrik Jarl, Hudiksvalls tidning om bland annat energipolitiken.

Förstagångsväljare. Aldrig tidigare har förstagångsväljarna ägnats så mycket tid i medierna. Förvisso är de ovanligt många men också allt mer politiskt opålitliga, svårare att få till valurnorna och egentligen för få för att politikerna egentligen ska bry sig om dem. Kanske är de viktigare som mediagrupp än som väljargrupp.

Politisk satir med Public Service.

En ung stat i kris. Tiotusentals människor i världens yngsta nation, Östtimor flyr undan våldet som har blossat upp, inte minst mellan befolkningen i den östra delen av landet och den västra. Nils Horner har träffat några av dem som har sökt skydd i huvudstaden Dili.

Medial tragik. Dan Josefsson reflekterar över mediarapporteringen om våldsdådet i Tungelsta och mordet på Bobby.

Politiskt tryck på Sydafrika. En tidigare fängslad zimbabwisk oppositionspolitiker sökte asyl i Sydafrika och fick avslag. Handlingen ska ses som ett sätt att pressa Sydafrika att ta ställning för eller emot Mugabes styre.

Status ger hälsa. Michael Marmot, författare till boken Statussyndromet som nyligen översatts till svenska förklarar hur livslängden hör ihop med positionen i den sociala hierarkin.

Ludvig Rasmusson avlivar en manlig myt.

Producent: Katarina Helmerson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".